Domů     Technika
Češi propadli létání – můžou za to akční letenky

komerční sdělení

Minulý rok byl pro letiště Václava Havla rekordní. Především u dálkových spojů byl meziroční nárůst o 24%. Stoupající trend trvá už od roku 2013. Přibližně v tu dobu Češi ve větší míře objevili kouzlo akčních letenek..

Generace, která si rozuměla s internetem a uměla obstojně anglicky v té době dospěla do věku, kdy měla dostatek peněz na cestování. Zároveň se v této době masově rozšířily slevové portály zaměřené na akční letenky.

Od té doby do tohoto věku dospěly další ročníky a zároveň ubývá lidí, kteří byli zvyklí dovolenou kupovat u cestovní kanceláře. Trend posiluje i ekonomický růst z posledních let s tím spojená touha po luxusu.

Akční letenky dnes

Od roku 2013 se o mnoho posunuly i portály s akčními letenkami, které se značně diverzifikovaly a začaly poskytovat mnohem širší služby. Sehnat velice levnou letenku je tak mnohem jednodušší než v roce 2013.

Nově dokonce existuje Vyhledávač akčních letenek, který na adrese www.vyhledejletenky.cz/akcni-letenky/ agreguje více než tisíc akčních letenek do celého světa ze 17 ti různých webů.

Za letenky tak není nutné utratit tolik peněz a jejich hledání již nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti. To opět zpřístupňuje leteckou dopravu širší skupině Čechů.

Nově létání i mimo dovolenou

Oproti dřívějšímu modelu, kdy rodina celý rok šetřila na dovolenou, kam letěla o letních prázdninách, se nyní prosazuje i požitkové létání během roku. Spadají sem takzvané „Víkendové eurotripy“. Jedná se o kratší výlety povětšinou na prodloužený víkend na krátké vzdálenosti.

S minimem dovolené tak lze objevovat krásy evropských metropolí. Pro tyto účely jsou nejčastěji využívané nízko-nákladové letecké společnosti, které umožňují cestovat jen s příručním zavazadlem za neuvěřitelně nízké ceny.

V této kategorii se nově prosazují takzvané akční Multi-city letenky. Jedná se o letenky, které umožňují plánovat okružní cesty.

Jinými slovy zde neplatí, že letíte na jedno letiště, ze kterého se také vrátíte. Díky multi-city letenkám je možné procestovat i 5 evropských měst za týden za 5 tisíc. Systému stačí zadat žádaná města a vaše časové preference. Pak už sám naplánuje celou cestu, která opět končí v ČR (jen když chcete).

Předpověď trendu létání

Lze předpokládat, že se zvyšující se životní úrovní Čechů, naším historickým umem ve zlepšovácích, globalizací a nastupující generací s IT a jazykovými dovednostmi, nemůže trend v letecké dopravě být klesající.

To by muselo nastat snad jen pouze prudké zdražení pohonných hmot nebo široké společenské uvědomění ohledně vlivu produkce emisí z letecké dopravy na životní prostředí.

Podobný článek na 21stoleti.cz: Proč cestovní kanceláře krachují

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz