Domů     Technika
Siemens uvedl do provozu největší bateriové úložiště v ČR
Jan Zelenka 24.9.2019

V Plané nad Lužnicí funguje největší bateriové úložiště v ČR s výkonem 4 MW a kapacitou 2,5 MWh. Energetický zdroj C-Energy Planá by z instalovaných baterií průměrnou českou domácnost mohl napájet až 1 rok a elektromobil by na jedno nabití ujel 12 500 km (cca vzdálenost z Plané nad Lužnicí do kambodžského Phnompenu). Bateriové úložiště používá technologii Siemens SIESTORAGE..

Bateriové úložiště C-Energy je sice největší v České republice, v Evropě však existují i větší – technologií SIESTORAGE je například vybaveno úložiště v bavorském Pfreimdu s výkonem 13 MW. Unikátnost aplikace bateriového úložiště v C-Energy Planá spočívá zejména v jeho zapojení vedle stávajícího zdroje, kdy při relativně nízké kapacitě poskytuje baterie velký výkon, a přitom umožňuje účinně optimalizovat pokrývání špiček spotřeby elektrické energie zákazníků C-Energy a zajišťuje služby výkonové rovnováhy.

„Podobné bateriové aplikace ve světě se neobejdou bez napájení z vnější sítě a nepřináší další funkcionality. Právě ve srovnání s nimi vynikne unikátnost řešení v C-Energy Planá. Naše řešení umí stejně jako jiné zdroje poskytovat služby stabilizace výkonu v nadřazené soustavě.

Zároveň však vylepšuje funkcionalitu elektrárny samotné a přináší významné zvýšení bezpečnosti dodávek elektřiny pro naše klienty, kteří jsou připojeni do lokální distribuční soustavy C-Energy Planá,“ uvedl Libor Doležal, generální ředitel energetického zdroje C-Energy Planá.

Úložiště je postaveno na technologii SIESTORAGE (Siemens Energy Storage) od společnosti Siemens. Zahrnuje řídicí systémy, Li-Ion bateriové články, rozvaděče, střídače/měniče, transformátory, napájení vlastní spotřeby a další pomocné systémy.

Celé akumulační zařízení je umístěno ve venkovním prostředí ve třech kontejnerech. Má garantovaný výkon 4 MW a využitelnou minimální kapacitu ve výši 2,5 MWh po dobu 10 let.

„Posun od centrální k decentralizované energetice je nezpochybnitelný. Tento trend primárně určuje zákazník a promítá se jak v mixu výrobních zdrojů, tak v sítích, především distribučních. Baterie je prvek, který bude hrát stále větší roli.

Důvody jsou technické i obchodní, jak dokazuje i instalace největšího akumulačního zařízení SIESTORAGE v C-Energy,“ uvedl ředitel Siemens Smart Infrastructure Tomáš Hüner.

Hlavní přínos baterií očekává C-Energy v rámci dodávek do lokální distribuční soustavy v průmyslové zóně v Plané nad Lužnicí (LDS) a v posílení rozsahu služeb výkonové rovnováhy. Další významnou funkcí je schopnost úložiště poskytnout první napětí pro start ze tmy energetického zdroje C-Energy a následně zajistit i ostrovní provoz tohoto zdroje pro LDS i ve větším rozsahu, pokud by došlo z různých příčin ke kolapsu elektrizační soustavy a celkovému výpadku elektřiny v dané oblasti.

Řídicí systém úložiště je napojen na stávající řídicí systém energetického zdroje C-Energy. Baterie budou dobíjeny jak z generátorů elektřiny, tak z fotovoltaické elektrárny o výkonu 520 kWp, která byla vybudována na jinak nevyužitelných pozemcích v areálu energetického zdroje.

„Instalace baterií v energetickém zdroji C-Energy je typickou ukázkou toho, jak mohou moderní technologie pronikat do tradičních oblastí průmyslu. Napojení baterií na fosilní zdroj výroby energie je poměrně novou myšlenkou, přináší však řadu výhod a věřím, že se toto technické řešení brzy uplatní i v dalších zdrojích v České republice,“ uvedl v rámci slavnostního představení Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu ČR.

„Způsob využití velkokapacitní baterie zde v Plané v plném rozsahu ukazuje spektrum možností využití této přelomové technologie. Velmi oceňuji nárůst zájmu o baterie v teplárenství, průmyslu a čím dál častěji i při výstavbě dobíjecí infrastruktury pro elektromobily.

Stát by však neměl rezignovat na legislativní zakotvení akumulace v plném rozsahu, aby mohla být využívána i s obnovitelnými zdroji energie,“ uzavírá Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci a baterie.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz