Domů     Příroda
Kréta pod cestovatelským drobnohledem

komerční sdělení
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vydejte se na bájný prosluněný ostrov, který se prý těšil i přízni řeckých bohů. Vždyť podle starodávných řeckých bájí se právě na Krétě zrodil vládce olympských bohů, Zeus Hromovládný. Kréta nabízí dlouhé písčité pláže, malebná horská údolí i romantiku nespočetných zálivů.

Řecko v celé kráse

Ke koloritu patří malebné rybářské vesničky s domky i prastaré polorozpadlé kostelíky, budete se tu cítit jako v úplně jiném světě, najdete prostor pro skvělou relaxaci, turistiku nebo rekreační aktivity a sporty.

Jedná se o největší řecký ostrov a současně pátý největší ostrov ve Středozemním moři. Hlavní město se jmenuje Iraklio, další významná města jsou především Chania, Ágios Nikoláos a Rethyno.

Ve východní části najdete nádherné pláže, vyhlášeno letoviska i spoustu kouzelné přírody. Pokud se vydáte do okolí Heraklionu, můžete si užívat relaxaci v akvaparcích, případně zajít i do baru nebo nočního klubu.

Tato oblast se potom od města Malie pozvolna mění na intenzívně obdělávanou zemědělskou krajinu, kde je roztroušena spousta malebných vesniček, v nichž jako by se zastavil čas. Na jihu jsou kouzelné zálivy, jako stvořené pro koupání v čisté vodě malých pláží, nacházejí se tady i mohutná pohoří a přírodní zajímavosti i historické památky.

Kam se na Krétě vypravit?

Řecko v první řadě vyhlášené svými historickými památkami, ty samozřejmě nabídne i dovolená na Krétě. Rozhodně nepochybíte, když navštívíte legendární palác Knóssos, sídlo dávného krále Mínoa.

Palác najdete necelých pět kilometrů od města Heraklion, jehož prohlídka je také velmi zajímavá a poučná.

Když už budete v Heraklionu, můžete se vydat na romantickou výletní plavbu, jejímž cílem je pohádkový ostrov Santorini. Rychlá loď z heraklionského přístavu zvládne cestu za nějaké dvě a půl hodiny a potom se dostanete do úplně jiného světa.

Další úžasnou historickou památkou (byť si na ní již trochu zahlodal zub času a nájezdníci) je palác Faistos  (občas psaný jako Festos). Je to další dochovaná památka na doby krále Mínoa, tento kdysi velmi honosný a okázalý palác byl původně centrem města, které neslo shodný název.

Mezi zajímavosti na Krétě patří také pozůstatky paláce MALIDA, jenž leží ve středu stejnojmenného města, podobně jako Knóssos a Faistos.

Vznik paláce lze podle zachovalých zbytků datovat přibližně do doby bronzové, archeologové se shodují na období kolem roku 1900 před naším letopočtem.

Pohoda na pláži čeká

Až si budete chtít jen tak polenošit (možná to rychle okoukáte od místních obyvatel), vypravte se na některou z vyhlášených pláží. Je jich tu nespočet, velké i malé, bezpečné pro běžné turisty hledající relax.

Liší se barvou i typem písku, na všech ale můžete příjemně relaxovat. K nejznámějším patří pláž Matala, situovaná 67 kilometrů jihozápadně od města Heraklion.

Na Krétě, stejně jako vlastně v celém Řecku lze v sezóně počítat s příjemným středozemním klimatem, kdy se teploty v průměru pohybují kolem 23 °C až 25 °C, v létě vystupují až přes 30°C. Do Řecka můžete cestovat s platným cestovním pasem, ovšem postačí i občanský průkaz, jehož platnost neskončí před ukončením pobytu.

Děti potřebují speciální cestovní pas. Na Krétě jsou hned tři letiště, z nichž pro mezinárodní dopravu slouží letiště v Iraklionu a v Chanii. Letět můžete rovnou z Prahy, let potrvá přibližně tři hodiny a na Krétě si posuňte hned hodinky, místní časové pásmo je totiž o hodinu napřed.

Související články
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz