Vědci ze skotské Heriot-Wattovy univerzity po pěti letech izolovali gen HvMYB1, který u ječmene vyvolává odolnost vůči suchu. Tato vlastnost by i přes nepříznivé klimatické změny mohla do budoucna zajistit celosvětový dostatek této zemědělské plodiny..
Najít ten správný gen nebylo vůbec jednoduché, ječmen má totiž 39 tisíc genů. „Tím, že jsme zesílili projevy tohoto konkrétního genu v testovaných rostlinách a pak jsme simulovali sucho, byli jsme schopní prokázat, že ty z nich, kde je gen HvMYB1 silnější, jsou mnohem schopnější přežívat dlouhodobá období sucha,“ popisuje vedoucí výzkumu, genetik Peter Morris. Vědcům se díky objevu otevřela brána k cílenému šlechtění ječmene.
Není tomu dlouho, co před dopady klimatických změn na pěstování ječmene varovala studie odborného časopisu Nature Plants.
Produkce ječmene se podle ní sníží natolik, že by ztráty mohly dosahovat až 17 % oproti současnosti.
Zhruba pětina celosvětové sklizně ječmene se používá na výrobu piva, díky novému genu a šlechtitelským možnostem tak milovníci zlatavého moku nemusejí mít obavy, že by v budoucnu mohli strádat.