Domů     .Top
Záchranný program Kukang zdokumentoval nelegální nabízení outloňů turistům
Jan Martinec 25.1.2019

Na thajském ostrově Phuket se tým záchranného programu Kukang na vlastní oči přesvědčil, že se problém využívání divokých zvířat pro pobavení lidí za peníze týká i ohrožených a chráněných outloňů. Ti jsou v oblasti nabízeni turistům k vyfotografování za peníze.

Lidé, kteří tyto nelegální aktivity svými penězi podporují, však mnohdy o problému a důsledcích svého jednání jednoduše nevědí.

Především v exotických zemích je velice populární nabízet divoká zvířata turistům k vyfocení, mazlení a pobavení, aniž by členové cílové skupiny vůbec tušili, že se právě podílí na možném vyhubení daného druhu.

Spolu s rostoucím výdělkem totiž stoupá i motivace tamních obyvatel k dalšímu odchytu zvířat a tedy k úbytku divokých populací.

„Kromě pořízení dokumentačního videa a fotografií byl proveden i krátký průzkum mezi turisty, kteří se o nabízené outloně zajímali. Cílem bylo zjistit, zda vědí, o jaké zvíře se jedná, že jsou outloni ohrožení a chránění a že focením se s nimi a sdílením fotografií na sociálních sítích i jinde na internetu podporují ilegální aktivity a ohrožují divoké populace těchto primátů,“ popisuje průběh a motivace monitoringu František Příbrský, ředitel organizace The Kukang Rescue Program a terénní zoolog Zoo Ostrava.

Podle dostupných informací totiž outloni, které obchodníci nabízejí turistům, pochází z divoké přírody.

„Většina dotázaných přiznala, že o problému ilegálního obchodu s outloni a o tom, co s sebou nese, nevědí a pokud by věděli, nikdy by se s outloněm nefotili. To nás jen utvrzuje v tom, že snaha o vzdělávání a šíření osvěty je pro ochranu outloňů i dalších divokých zvířat zcela zásadní,“ vysvětluje Lucie Čižmářová, koordinátorka veterinární péče programu Kukang, terénní zooložka Zoo Olomouc a fotografka, a dodává:

„Bohužel však mezi turisty byli i tací, kteří o ohroženosti a chráněném statusu outloně věděli, ale byli k problému lhostejní a nejspíš s vidinou nadšených ohlasů na svém instagramovém či facebookovém účtu si selfie s outloněm i přesto pořídili.“.

Nabízení outloně k vyfotografování. Autorka: Lucie Čižmářová

Outloni jsou noční jedovatí živočichové, kterým jsou na černém trhu velmi často vytrhávány či uštípávány zuby, aby nepokousali budoucí majitele či turisty, kteří se s nimi fotí. Dle odhadů se však až 9 z 10 outloňů odchycených v přírodě ke konečnému majiteli nedostane, neboť uhyne při přepravě či v důsledku špatných podmínek zvířecích trhů.

I přesto, že jsou outloni divocí, noční a jediní jedovatí primáti na světě, ohrožuje je především nelegální obchod s domácími mazlíčky. Na tuto problematiku upozorňuje kampaň “I Am Not Your Toy!” (v překladu „Nejsem tvoje hračka!“), kterou organizace The Kukang Rescue Program spustila v reakci na tento rozšířený problém.

Tato celosvětová kampaň je zaměřena proti popularizaci outloňů jako domácích mazlíčků na internetu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz