Mít dostatek potravy, schopné odolat i těm nejextrémnějším rozmarům počasí – to je dost možná jedna z podmínek přežití lidstva v brzké budoucnosti. Mezinárodní vědecký tým nyní učinil první krok k tomu, abychom se jednou nemuseli bát nedostatku potravy. A co víc, svůj podíl na tom mají i čeští odborníci..
Pšenice setá patří mezi základní zemědělské plodiny. Spolu s tím, jak lidí přibývá a klima se mění, začíná narůstat i riziko, že se tato jednoděložní rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae) stane nedostatkovým zbožím.
„Šlechtění klasickými technikami už musí být doplněno novými moderními technikami, které však můžeme uplatnit pouze tehdy, pokud známe dědičné informace. A to se nyní stalo,“ říká Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.
Na závěr je třeba dodat, že tyto hrátky s geny neovlivní kvalitu ani chuť pšenice. Jsou zcela bez rizika.