Nedávná čínská studie definitivně vyvrátila tvrzení svých předchůdců, podle kterého vejce zvyšují hladinu cholesterolu a dokonce své bádání obohatila a zjištění, že je to s těmi kardiovaskulárními nemocemi přesně naopak – vejce riziko jejich vzniku snižují!.
Tvrzení z minulosti, podle kterých mohou vejce při nadměrné konzumaci způsobovat srdeční onemocnění a kolapsy jsou definitivně vyvrácená. A co víc, studie na širokém vzorku 400 000 Číňanů prokázala, že jejich pojídáním riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění naopak snižujeme.
Ti, kteří v rámci výzkumu pojídali vejce denně, snížili riziko vzniku takových onemocnění o 18 %. Pravidelnou konzumací tak můžeme výrazně omezit riziko srdečního selhání, arytmie, či problémů se srdeční chlopní.
„V minulosti lékaři varovali pacienty, aby se vyhnuli přílišnému množství vajíček. Přestože vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a další pozitivní výživové složky, mají také vysoký obsah cholesterolu, který byl považován za škodlivý,“ sdělil médiím Canqing Yu, spoluautor studie a docent na Pekingské univerzitě.
Hlavním důvodem, proč většina dosavadních studií došla k jiným závěrům, byl podle Canqing Yua především nepočetný vzorek testovaných jedinců a nedostatečné množství informací o jejich zdravotním stavu během testování.
„Tento výzkum je zdaleka tím největším, který se této problematice věnuje,“ dodal docent na závěr.