Domů     Zajímavosti
Film jako zdroj informací!
21.stoleti 19.11.2004

Ve dnech 8. – 11. 11. 2004 proběhl v Hradci Králové již 43. ročník mezinárodního festivalu filmů o vědě, technice a umění Techfilm 2004. Jeho součástí byla mezinárodní soutěž snímků se sekcí Panorama a soutěž eLearning 2004.Ve dnech 8. – 11. 11. 2004 proběhl v Hradci Králové již 43. ročník mezinárodního festivalu filmů o vědě, technice a umění Techfilm 2004. Jeho součástí byla mezinárodní soutěž snímků se sekcí Panorama a soutěž eLearning 2004.

Již tradiční podzimní setkání příznivců filmů o vědě, technice a umění proběhlo v nové budově Univerzity. Letos posuzovala výběrová komise mimořádně kvalitní a vyrovnanou kolekci 107 přihlášených filmů z domova i zahraničí a do mezinárodní soutěže vybrala  40 snímků. Návštěvníci festivalu viděli 89 vybraných snímků (zahraniční s českým překladem) ve 12 tematických blocích v  aule Univerzity Hradec Králové.
A kdo neměl možnost přijet osobně do Hradce Králové, může si všechny snímky z letošního ročníku festivalu následně zapůjčit. Stejně tak je možno si vybrat vítězné filmy z nabídky minulých ročníků Techfilmu (VHS fond čítá na 200 našich a zahraničních titulů).

Filmy, které byste si neměli nechat ujít:
Snímek Concorde – a love story z produkce Velké Británie režiséra A. Amiraniho ukázal zajímavým způsobem historii vzniku, provozu a neslavného konce letadla Concorde. Ve filmu jsou použity mj. archivní záběry konstrukční kanceláře. Díky nešťastné a nezaviněné havárii letadla skončila definitivně etapa tohoto slavného stroje.
Film Tání v Arktidě  je jedním z dílů z kanadského televizního cyklu Objevy. Přirodní jevy, nebo zodpovědnost lidí – stále ještě není rozhodnuto. Diskuse pokračuje, ale v jednom se všichni shodují. Polární svět se mění bezprecedentní rychlostí.
S velkým zájmem se setkal šestidílný německý televizní cyklus Žíznivá planeta – Voda pro pole, Voda pro města, Zkoumání hranic možností, Obchodování s vodou, Boj o vodu a Vodní vize  nám představí ucelenou mozaiku současných světových problémů a řešení  nedostatku pitné vody, tak nezbytné tekutiny pro lidstvo.
Ledová paměť, dánský snímek  režiséra a scenáristy  G. Skaarupa se zabýval odpověďmi na otázky: Skrývá ledový povrch Gronska tajemství budoucnosti lidské civilizace na Zemi?  Může nám led říci, zda jdeme směrem k  nové době ledové?
Indický film režiséra A. Raina Ve stínu Everestu, ukázal, že „Ve stínu“ světoznáme hory žijí také lidé – domorodci se svou kulturou i prostými všedními povinostmi.
Snímkem Einsteinova teorie relativity se představilo Rakousko. Od zveřejnění Einsteinovy teorie relativity uplynulo 100 let, ale do dnešního dne je tato teorie pochopena jen několika málo vědci. Tři části filmu vysvětlují základní body této jedné z nejpozoruhodnějších teorií o vesmíru.
Polička – Perla Vysočiny, autorský snímek J. Šilhana nabídl divákům romantické putování městem s jeho úžasnou starobylou architekturou a zajímavým současným životem. Film je beze slov, doprovázen pouze hudbou Bohuslava Martinů.
Organizátoři  Techfilmu 2004 nabízejí čtenářům časopisu 21. století možnost zapůjčení festivalových snímků na DVD a VHS nosičích – získání  nejnovějších informací o osobnostech, objevech a výzkumech v 21. století prostřednictvím audiovizuálního média.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz