Studie vědců z čínské Univerzity Zhejiang zjistila, že konzumací velkého množství brambor snižujeme riziko onemocnění rakovinou žaludku. Češi tuto přílohu milují. Možná i proto jsou u nás počty pacientů trpících tímto onemocněním nízké..
Příznivé účinky brambor a další zeleniny na lidské zdraví byly zkoumány na mimořádně početném vzorku bezmála šesti a půl milionu lidí. Studie odhalila, že kromě brambor má podobně příznivé účinky na lidské tělo i brokolice, česnek nebo hlávkové zelí.
Za pozitivními účinky na lidské zdraví pravděpodobně stojí vysoký obsah vitamínu C, který funguje jako antioxidant na buněčný stres v žaludku. Každodenní konzumace 50g vitamínu snížila riziko vzniku rakoviny o osm procent. Opačný efekt má alkohol nebo nadměrná konzumace soli, je proto vhodné brát tuto skutečnost v potaz a neškodit svému zdraví více než je nezbytně nutné.