Domů     Příroda
Řasy – naděje i nebezpečí
21.stoleti 7.5.2005

První jednobuněčné řasy se objevily na naší planetě před 3,2 miliardami let. Mnohobuněčné se objevily až o 1,8 miliard let později. Řas je dodnes popsáno na 50 000 druhů, od miniaturních o velikosti 10 mikrometrů až po obrovité stošedesátimetrové chaluhy.První jednobuněčné řasy se objevily na naší planetě před 3,2 miliardami let. Mnohobuněčné se objevily až o 1,8 miliard let později. Řas je dodnes popsáno na 50 000 druhů, od miniaturních o velikosti 10 mikrometrů až po obrovité stošedesátimetrové chaluhy.

Řasy byly na Zemi vůbec prvními organismy, které byly schopny fotosyntézy. Jejich schopnost vytvářet kyslík je obrovská a více než 50% kyslíku v atmosféře produkují právě řasy. Řasy patří do podříše nižších rostlin, nemají stonek, semena, listy ani kořeny. V posledních letech se řasy stávají cílem výzkumu potravinářů jako perspektivní zdroj potravy. V mnohých, zejména orientálních kuchyních jsou však využívány k obohacení jídelníčku již po celá staletí.

Rostou jako z vody
V mořích se řasy vyskytují maximálně do hloubky 50 m, protože jsou závislé na světle a fotosyntéze. Metabolické pochody u řas probíhají zpravidla v jedné buňce. Při fotosyntéze za pomoci světla přeměňují vodu, kyslík, dusík, oxid uhličitý a minerální látky na bílkoviny, cukry apod. Produkují tak obrovská množství biomasy, bez které by zanikl mořský život. Jsou rovněž nezbytnou složkou potravy pro stovky druhů mořských živočichů. Jde o nejjednodušší rostlinné organismy, předchůdce vyšších suchozemských rostlin. Dosahují často velmi rychlých přírůstků, některé druhy narostou i o 15 metrů ročně.

Řasy jako potrava i lék
Je známo, že mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou minerálních látek a vitamínů, obsahují jich až 15x více než zelenina. Bohaté jsou především na jód, zinek, hořčík, železo, chrom a sodík. Mořské řasy a výtažky z nich se používají například v Číně, či Japonsku od pradávna jako součást potravy, ale i jako léky proti vředům, nádorům a látka algin, extrahovaná z řas, se používá jako projímadlo. Preventivně působí řasy i proti celé řadě civilizačních chorob, jako vysokému krevnímu tlaku, arterioskleróze, alergiím, nervovým poruchám či revmatismu. Jejich příznivé účinky byly zjištěny i ve vázání volných radikálů – antioxidanty.

Chaluhy jako hnojivo
Evolučně nejpokročilejší skupinu řas představují jejich hnědé vývojové větve, chaluhy. Vyznačují se mnohobuněčnou stélkou, ve které dokážou hromadit značné množství jódu. Rozmnožují se vegetativně (dělením stélky), nepohlavně zoospórami či pohlavně. U většiny chaluh dochází ke střídání nepohlavní a pohlavní generace. Poměrně řídce se vyskytují v otevřených mořích, většina jich osidluje pobřežní pásma, kde žijí většinou pevně přichyceny k podkladu. Pro své vlastnosti, snadnou dostupnost a obrovské objemy biomasy se odpradávna používaly jako palivo či hnojivo, jako surovina k výrobě potaše, sody a jódu.

Jadran ohrožuje invaze chaluh
Nejde o chaluhu, která by byla agresivní vůči člověku, ale o nebezpečnou tropickou vodní rostlinu Caulerpa racemosa, která je nebezpečná především pro přírodní prostředí. Dokáže se totiž neuvěřitelně rychle šířit a její porosty velmi rychle překrývají původní mořské organismy, které opak následně hynou nedostatkem kyslíku. Tím se mění podmínky života na mořském dně, jeho mikroklima, a ubývá rozmanitosti vodních živočichů, závislých na stávajícím potravním řetězci. Ve Středozemním moři, kam  pravděpodobně připutovala Suezským průplavem z Rudého moře, se chaluha objevila poprvé už před 70 lety. Na Jadranu se objevila poprvé před pěti lety a dnes už je její výskyt zaznamenán podél celého jadranského pobřeží. Vzhledem k tomu, že by masivní rozšíření chaluhy mohlo znamenat i potlačení některých rybích druhů, hledají vědci horečně způsoby, jak porosty této dravé rostliny zlikvidovat.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz