Domů     Medicína
Medicína se učí od šamanů
21.stoleti 20.5.2005

Odborníci objevují určité shodné rysy mezi některými formami moderní psychoterapie a zkušenostmi šamanů. Ti navíc znají i účinky léčivých rostlin, často ještě botanicky nezařazených, jejichž vědecký rozbor může odhalit převratný lék. Stále více odborníků, především farmaceutů a terapeutů, se tak nyní zajímá o šamany.Odborníci objevují určité shodné rysy mezi některými formami moderní psychoterapie a zkušenostmi šamanů. Ti navíc znají i účinky léčivých rostlin, často ještě botanicky nezařazených, jejichž vědecký rozbor může odhalit převratný lék. Stále více odborníků, především farmaceutů a terapeutů, se tak nyní zajímá o šamany.

Šamanismus je zřejmě nejstarší světovou náboženskou tradicí, která přetrvala až do dnešních dnů. Tento duchovní systém, ve kterém hraje důležitou roli i péče o zdraví, však nelze ztotožňovat se šarlatánstvím, čarodějnictvím či dokonce černou magií. Vědci dokázali, že existoval už v době kamenné. Přesvědčují o tom mj. i jeskynní malby.

Přírodní psycholog i sociolog
Jako sběrači a lovci byli kdysi lidé neustále v bezprostředním kontaktu s přírodou, jejíž některé jevy si však mnohdy nedokázali vysvětlit. A právě tady začíná posvátná úcta k přírodě, řekám, horám, rostlinstvu (například i tabáku či kukuřici). Šamanské kultury proto najdeme v historii a někde i současnosti Indiánů, Eskymáků, australských domorodců i příslušníků četných přírodních národů Jižní Ameriky, Afriky i Asie nebo Oceánie. Snad v každém lidském společenství existují „vyvolení“ jedinci, šamani, kteří působí jako prostředníci mezi lidmi na jedné straně a přírodou i mytickými bytostmi na straně druhé. Plní tak trojjedinou úlohu jasnovidců, duchovních i léčitelů. V případě nutnosti uklidňují mezilidské vztahy, takže jsou vlastně i jakýmisi přirozenými sociálními psychology a sociology.  K tomu všemu se také dokonale vyznají v užívání přírodních léčiv.

Vidiny z rostlin
Při řešení problémů se šamani v různých koutech světa dokážou uvést do transu – silnou vůlí, vytrvalým zvláštním bubnováním, tancem, zpěvem, půstem, ale i meditací nebo i omamnými látkami s halucinogenními účinky. Stav, do kterého se uctívaní muži uvádějí, připomíná příznaky schizofrenie či různých stupňů epilepsie a jsou často provázeny vidinami. Principem je ovlivňování centrální nervové soustavy.
Obluzující účinky některých rostlin šamani pochopitelně znali a znají. V různých končinách světa se jejich favority stala celá škála druhů. Například v Mexiku je tradičně oblíbeným zdrojem halucinogenních drog nenápadný kaktus Lophophora williamsii („peyotl“), v Peru zase jedna z nejstarších posvátných rostlin, kaktus Trichocereus pachanoi („cimora“), označovaný jako San Pedro (Svatý Petr). Objevuje se již na keramice z doby 1000 – 700 př. n. l. Aztékové zas znali omámení z hub lysohlávek (Psilocybe), které nazývali teonacatl („božské tělo“). Něco obdobného znala i Evropa ve středověku, kdy se vyráběly různé „čarovné“ nápoje z kořenu mandragory lékařské (Mandragora officinarum L). Šamani indiánských kmenů zas uctívají liánu Uncaria tomentosa, u které nyní vědci zjistili značné protirakovinové účinky.

Šance v boji s rakovinou
Seriózní učenci považovali praktiky šamanismu pouze za jakési primitivní rituály. Díky lepší orientaci vědců v labyrintu šamanismu však ubývá těch, kteří tvrdí, že šamani těží jen ze zneužívání davové psychózy, k jejímuž vytváření přispívá i magické dějiště rituálů, zvláštní hudba, tanec, zpěv a často omamné látky.
Experti se přesvědčili, že díky perfektní znalosti darů přírody dokážou šamani často zdárně vyléčit nejrůznější onemocnění (s tím někdy souvisí i pojmenování medicinman). Šamani se však domnívají, že zatím nedokážou úplně vyléčit  rakovinu a četné civilizační choroby rozšířené mezi bělochy.
Nedávno však vědci zažili doslova šok, když v peruánské liáně Uncaria tomentosa neboli Vilcacora, kterou šamani indiánských kmenů používali k léčení zánětů a onemocnění souvisejících s látkovou výměnou, objevili velmi účinné látky proti zhoubnému bujení.
Závěry klinických studií potvrzují účinné působení při prevenci a léčbě akné, herpesu (oparů), alergií, astmatu, vředů, cukrovky, zánětu prostaty, artritidy, zánětu kloubního váčku, ortopedických zánětů, potíží trávicího ústrojí, menstruačního cyklu, hypertenze, postižení oběhového systému (zužování cév a trombóz) a především rakovinných nádorů. Celý výzkum je nyní ve stádiu ověřování, ale díky umění a zkušenostem šamanů opět svitla velká naděje na získání účinného léku proti rakovině!
 
Jak se rodí šaman?
Slovo „šaman“ má prapůvod v tunguzské sibiřštině, kde označuje člověka, který je „vzrušený, dojatý či rozhněvaný“. Šaman zpravidla své magické schopnosti zdědí, podobně jako i u nás existují lidé, kteří od předků přebírají v genetické výbavě psychotronické schopnosti. Mnohdy šaman takové umění údajně získává díky jakémusi vizionářskému vnuknutí, kdy ho osloví a jeho poslání prý určí nadpřirozená bytost, aby ho učinila prostředníkem při působení na pozemšťany z jeho okolí.
Tyto stavy se často vážou k vážnému onemocnění, někdy dokonce nebezpečné duševní poruše, které organismus záhadným způsobem překoná – věda však zatím neodhalila jak.
Většina šamanů žije v ústraní, aby je nerušil běžný život. Existují oblasti, kde šaman může mít manželku. Spíš výjimkou jsou ženy – šamanky. 

Mandragora
Měla se vykopat za tajemné noci pod šibenicí. Lidé totiž věřili, že vyroste jen v místech, kam dopadne moč či sperma odsouzence. Z této pověry vzniklo i české lidové pojmenování „šibeničník“ nebo „ďáblova panenka“. Kořenová část rostliny připomíná lidskou postavu (podobně jako žen–šen). Dnes už u nás stěží kořen mandragory běžně neseženeme, některé z jejích šesti druhů však hojně rostou od Středomoří, hlavně v Řecku, až po Himálaje. Je považován za účinné afrodisiakum.

Více se dozvíte:
Tajemství kolem nás, Reader’s Digest Výběr, 2000
Almanach tajemna, Reader‘s Digest Výběr, 2001

Související články
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz