Domů     Příroda
Genetický kód rýže rozluštěn!
21.stoleti 15.8.2005

Mezinárodní tým vědců v těchto dnech oznámil, že se mu podařilo dešifrovat genetický kód rýže, jedné z nejvýznamnějších plodin pro celé lidstvo.Mezinárodní tým vědců v těchto dnech oznámil, že se mu podařilo dešifrovat genetický kód rýže, jedné z nejvýznamnějších plodin pro celé lidstvo.

Zásadní objev, na němž se sedm let podíleli odborníci z Japonska, Spojených států amerických, Velké Británie, Číny, Indie, Thajska, Brazílie nebo Francie, by tak v budoucnosti mohl zachránit miliony hladovějících lidí po celém světě. Rozluštění genetického kódu rýže dovede vědce k jednotlivým genům, které dokážou zvýšit výnosy z ní nebo rostliny ochrání před různými nemocemi a škůdci. Na základě genetických úprav rýže by také mělo být v příštích letech možné tuto plodinu pěstovat i ve zhoršených podmínkách, například ve větším suchu, které lze v důsledku globálního oteplování očekávat. Rýže je zároveň geneticky podobná dalším důležitým obilovinám. Rozluštění jejího kódu tak napomůže k pochopení genomů kukuřice, pšenice, ječmene či žita.  
Podle odborníků je třeba, aby se produkce rýže v průběhu následujících 20 let zvýšila až o 30 procent, protože v roce 2025 budou na ní odkázány 4,6 miliardy obyvatel naší planety.

Další článek
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz