Dvou týdenní experiment vědců z Pittsburghské univerzity zaměřený na zdravotní rizika potravin prokázal, že „západní“ strava s vysokým obsahem cukru, tuku a s nízkým podílem vlákniny je škodlivá pro lidské zdraví.
Testu se zúčastnilo dvacet amerických dobrovolníků, kteří během 14 dní jedli převážně luštěniny a dvacet Afričanů pocházejících z venkova. Ti dostali za úkol stravovat se po stejně dlouhou dobu hlavně hamburgery a hranolky.
Změna jídelníčku měla i po tak krátké době viditelný dopad na obě skupiny testovaných. Američanům změna stravy prospěla. Vedla u nich ke snížení střevních zánětů. Zato zdravotní stav afrických dobrovolníků se zhoršil.
Všichni dobrovolníci, kteří se experimentu zúčastnili, byli na závěr podrobeni řadě testů a ty potvrdily změny buněk obklopujících střeva.
Přechod na vyváženou stravu měl za následek úbytek biologických ukazatelů rakoviny tlustého střeva. Vědci ale upozorňují, že z krátkodobé studie není možné vyvozovat dlouhodobě platné závěry.