Domů     Příroda
Klaus a globální oteplování
21.stoleti 22.3.2007

Názor českého prezidenta zajímá americký kongres.Názor českého prezidenta zajímá americký kongres.Václav Klaus je známý svým odmítavým postojem k lidské činnosti jako jasnému viníku globálního oteplování. Američané teď čelí aféře, při které vyšlo najevo, že na veřejnost vypouštěli přikrášlené zprávy o vlivu lidské činnosti na změny klimatu. Každý argument, proč nepodepisovat Kjótský protokol, od nezávislé známé tváře se jim tedy zřejmě může hodit. A co vlastně Klaus tak objevného pronesl? Podle něj současné poznatky o klimatických změnách nejsou natolik konkrétní, abychom mohli s jistotou tvrdit, že lidská činnost je hlavním motorem teplotních změn. Zastává názor, že není v našich silách oteplování zabránit, a tak bychom se mu měli raději přizpůsobit. Zároveň přirovnává současné ekologické lobby ke komunismu. Komunismus také vznikl jako intelektuální idea s cílem přivést společnost k rozkvětu lépe, než když bude ponechána samoregulaci trhem, ale nakonec skončil nezdarem a režim přinesl miliony lidských obětí. Mediální hysterie údajně znemožňuje věcnou diskuzi a nedává prostor věnovat se pozitivním stránkám oteplení (ty spatřuje ve zpřístupnění oblastí, které jsou v současnoti pro člověka příliš studené).

Předchozí článek
Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz