Domů     Příroda
Modrým světlem proti stresu rostlin
21.stoleti 20.7.2007

Rostliny se nemohou aktivně pohybovat z místa na místo jako živočichové, nemohou tedy utéci před nepříznivými podmínkami prostředí, například zastíněním nebo suchem. Aby se mohly s těmito okolnostmi vyrovnat, mají vyvinutou řadu důmyslných mechanizmů, kterými vnímají světlo, teplotu, vlhkost, přítomnost jiných rostlin a podobně.Rostliny se nemohou aktivně pohybovat z místa na místo jako živočichové, nemohou tedy utéci před nepříznivými podmínkami prostředí, například zastíněním nebo suchem. Aby se mohly s těmito okolnostmi vyrovnat, mají vyvinutou řadu důmyslných mechanizmů, kterými vnímají světlo, teplotu, vlhkost, přítomnost jiných rostlin a podobně.

Hlavním tématem výzkumu naší laboratoře je vliv světla na rostliny. Světlo je pro rostliny zcela klíčové, protože jim poskytuje energii k výrobě organických látek během fotosyntézy. Je proto jedním z nejdůležitějších faktorů kontrolujících růst a vývoj rostlin. V rostlinných buňkách jsou umístěny zvláštní bílkoviny, fotoreceptory, určené pro vnímání světla – jeho intenzity, barvy a směru paprsků. Regulace růstu je pak z velké části zprostředkována rostlinnými hormony – auxiny. Detailní mechanizmy, jak se světlo a auxiny vzájemně ovlivňují, však zatím nejsou dostatečně objasněny.

Rostliny dokážeme tvarovat
V Laboratoři molekulární fyziologie řešíme několik projektů, které se těmito problémy zabývají. Studujeme například, jak auxiny, ve spolupráci se světlem, kontrolují vývoj úhlu listů u kukuřice. Tento výzkum je významný proto, že rostliny kukuřice s malým úhlem listů (tedy s listy vztyčenými vzhůru) se mohou vysévat hustěji, přičemž si však uchovávají vysoký výnos. Naše výsledky naznačují, že moderní odrůdy kukuřice se vztyčenými listy jsou odolnější vůči růstovým účinkům auxinů a světla. U těchto odrůd roste listové ouško, odpovědné za výsledný úhel listu, méně, což vede právě k vývoji vztyčených listů. Nyní tento jev studujeme na molekulární úrovni.

Geny a modré světlo
V jiném projektu se zabýváme tím, jak modré světlo ovlivňuje schopnost rostlin vzdorovat různým stresovým podmínkám, např. velkému množství soli v půdě. Pracujeme s rostlinami rajčete, které mají dědičně poškozeny různé fotoreceptory. Zjistili jsme, že se od sebe odlišují schopností tolerovat zasolení půdy. Modré světlo tedy nějakým způsobem reguluje reakci rostlin na tento stres. Naše výsledky vedly k identifikaci genu, který by mohl hrát v těchto procesech významnou úlohu. Nyní se snažíme gen podrobněji popsat a zjistit jeho přesnou funkci.

RNDr. Martin Fellner, Ph.D.
Laboratoř molekulární fyziologie,
Společné pracoviště Univerzity Palackého v Olomouci a Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz