Domů     Příroda
Osm milionů let starý život
21.stoleti 9.8.2007

Američtí mikrobiologové přivedli k životu bakterie zamrzlé v pravěkém antarktickém ledu.Američtí mikrobiologové přivedli k životu bakterie zamrzlé v pravěkém antarktickém ledu.Nejstarším známým (živým) organismům na Zemi jejich věk nejde příliš k duhu. Miliony let vlivu UV záření „rozbily“ jejich DNA a bakterie se teď množí jen velmi neochotně. Jejich mladší příbuzné ze 100 000 let starého ledu přitom vykazují běžnou životaschopnost srovnatelnou se současnými druhy. Vědci proto odebrali DNA mikrobů z několika vzorků různě starého ledu a stanovili „poločas rozpadu“ DNA. Vyšlo jim, že každých 1,1 milionů let se DNA fragmenty zkrátí na polovinu. Po osmi milionech let tedy mají bakterie ze své dědičné informace docela složité puzzle a není se co divit, že projevovat známky života se chce se jen malé části populace. Tento poznatek poněkud snižuje i pravděpodobnost, že se život na naši planetu dostal například s kometou z jiné sluneční soustavy. Pokud by v podmínkách panujících v jádru komety probíhal proces rozpadu podobně rychle jako v antarktickém ledu, přijely by k nám bakterie po mnoha milionech let putování vesmírem s DNA na padrť (tedy ve stavu zcela nezpůsobilém k osidlování planety). Někteří astrobiologové ovšem oponují tím, že ve směsi hornin a ledu v kometě mohou panovat naprosto odlišné podmínky a bakterie tu mohou být vlivu kosmického záření téměř zcela ušetřeny.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz