Nejnovější archeologické výzkumy dokázaly, že Irové holdují pivu delší dobu, než se původně předpokládalo.
Kdyby na program olympijských her byla zařazena disciplína pití piva, Irové by si z největší pravděpodobností odvezli stříbrnou medaili. Ir totiž průměrně vypije ročně 250 piv, více zlatavého moku do sebe nasoukají už jen Češi, každý z nich průměrně vypije 320 piv za rok. Irové mají za sebou dlouhodobý trénink, jejich předci vařili pivo již před 4 500 lety. Zelený ostrov, jak se Irsku přezdívá, je poset jámami ve tvaru podkovy, ve kterých se podle archeologů vařilo nejen maso, ale i pivo. Jámy se údajně plnily vodou, která byla pomocí rozžhavených kamenů zahřáta na 70 stupňů Celsia. Poté se do vody přidal ječmen. Směs byla poté přelita do nádob, kde se nechala tři dny kvasit. Tento postup byl experimentálně potvrzen i irskými archeology a podle jejich slov bylo výsledné pivo velmi chutné.