Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.5.2008

Tak jako každý měsíc i v červnu redakce 21. STOLETÍ zapátrala po zajímavých a netradičních novinkách, které vznikly pod rukama šikovných inženýrů i chytrých nadšenců. To nejzajímavější vám nyní přinášíme.

Budík ve stylu Rubikovy kostky
Pan Rubik se musí divit

Když v roce 1974 maďarský sochař a architekt Ernő Rubik přivedl na svět šestibarevnou skládací kostku, asi jen těžko mohl tušit, jakou mánii tím způsobí. Od té doby se jí prodaly miliony kusů po celém světě a stala se inspirací pro mnoho designérů. Libo hodiny v tomto stylu? Nyní už nic takového není problém, barevný přístroj dokáže měřit nejen čas, ale třeba i teplotu. Mimochodem, oficiální světový rekord v rychlosti složení Rubikovy kostky činí 9,18 vteřin a jeho držitelem je Edouard Chambon z Francie.

+ zajímavý nápad
– tuto kostku asi těžko někdo složí
Předpokládaná cena: 500 Kč

Supertenká televize
Televize tenčí než slovník

Společnost Hitachi od základu proměnila konstrukci plochých televizorů a nabízí radikálně štíhlou modelovou řadu UT – novou generaci ultra štíhlých (UT –ultra-thin) LCD panelů, jejichž hloubka je neuvěřitelná: pouhá třetina hloubky konvenčních televizorů s plochými obrazovkami.
Kromě toho, že nově pojaté modely mají profil 35 mm a váží pouhých 10,9 kilogramu, jsou rovněž prvními televizory, které nabízejí stylové zpracování ze všech 360 stupňů a jsou tak štíhlejší, lehčí a vypadají prostě dokonale z každého úhlu.

+ televize jako součást designu bytu
– cena zřejmě nebude nízká
Předpokládaná cena: v řádech desetitisíců korun

Štíhlá linie i pro videokamery
Kamera pro adrenalinové sporty

Tenká linie je zřejmě v módě a ani společnost SONY nechce v tomto ohledu zůstat pozadu. Ta uvádí na trh podle svých slov nejmenší a nejlehčí videokameru s rozlišením Full HD na světě, která nese označení Handycam® HDR-TG3E. Přístroj má titanové tělo a jeho povrch je odolný proti poškrábání. Kamera má také vestavěný mikrofon se zoomem a šestikanálovým prostorovým zvukem. Funkce detekce obličeje automaticky upravuje zaostření, expozici, vyvážení barev a podání pleťových tónů pro co pokud možná nejblíže se realitě přibližující portréty.

+ nejmodernější technologie v jednom
– společnost SONY zatím neprozradila cenu, takže to bude asi pecka
Předpokládaná cena: v řádech desetitisíců korun

Oživené žárovky
Umění a technika v jednom

To, že moderní technologie a umění mohou jít ruku v ruce, není žádnou novinkou. Mladý německý designér Andre Kutscherauer přišel s originálním nápadem: vdechnul žárovkám život. Stačilo žárovce přidělat miniaturní končetiny a výsledkem je žárovka, která se drží za hlavu, či žárovka, která se sama zapíná.

+ neotřelá myšlenka
– spíše dílo vhodné do galerie moderního umění než do domácnosti
Cena: bude jasná až po dražbách

Magnetický stůl
Jak se vyhnout střepům

Asi každému se někdy stalo, že zavadil o sklenku na okraji stolu, která se díky tomu odporoučela do věčných lovišť a před tím ještě stačila nadělat paseku v podobě střepů. Takovou nepříjemnost lze eliminovat. Designéři v jednom studiu zřejmě zrovna neměli příliš věcí na práci, tak vymysleli magnetický stůl, ze kterého nádobí jen tak nespadne, ba naopak, dá se přilepit na stůl i zespod. Kouzlo? Kdepak, ke stolu patří sada talířů, sklenek a hrnků, které mají zespodu přilepený magnet.

+ vzhledem k využitelnosti na obou stranách šetří místo
– hrnek možná magnet udrží, kafe v něm už však těžko
Předpokládaná cena: v řádech tisíců korun

Strategický deník na cesty
GPS i-gotU

Malý, designově velmi povedený GPS přijímač s výstižným jménem Umax i-gotU dokáže sledovat a zároveň ukládat vaši cestu do své interní paměti. Následně po nahrání do PC, pomocí USB, ji dokáže společně s dodávaným softwarem a internetovým připojením zobrazit na mapě. Tento GPS přijímač je dodáván společně se softwarem, který vám pomůže, díky jednoduchému uživatelskému rozhraní, uchovat vaše vzpomínky z cest. Společně s Google mapou vám dokáže přesně zobrazit cestu a přiřadit k ní fotografie které jste během ní pořídili.

+ provozní doba při 20sekundových intervalech je 20 hodin
– je nutné  nastavit správný čas na vašem digitálním fotoaparátu a na GPS nastavit časový interval snímání
– nebezpečí, že vám manželka přijde na zálety
Předpokládaná cena: 1499 Kč

Foťák, poslouchající na dotek
Panasonic Lumix DMC-FX500 s dotykovým LCD panelem

Zkušení amatéři i naprostí začátečníci ocení pohodlnou a zároveň efektní obsluhu pomocí dotykového LCD panelu, inteligentní automatiku i rozsáhlé multimediální schopnosti nového přístroje od Panasonicu. Lumix FX500 totiž umožňuje nejen fotit v plném HD rozlišení 1920 x 1080, ale také natáčet HD videozáznam (720p) nebo podbarvit prezentaci snímků doprovodnou hudbou

+ fotografie v plném vysokém rozlišení 1920 x 1080 pixelů lze promítnout jako slideshow na HD televizi.
– poněkud vyšší cena
Předpokládaná cena: okolo 12 000 Kč

Robot pro armádu
Žádný terén není překážkou

Možná jste se už setkali s motorizovanými dvoukolkami na „stojáka“ od společnosti Segway. Ta samá firma vyrábí i samostatné roboty, které dokážou třeba zlikvidovat nastraženou výbušninu. Chytrý stroj dokáže měnit polohu v nepřátelském prostředí i v obtížném terénu. Jeho pohyb připomíná jakéhosi ufona ze vzdáleného vesmíru.

+ v éře boje s terorismem dobrý pomocník
– armáda jej jistě ocení, pro praktický život se příliš nehodí
Předpokládaná cena: okolo milionu Kč

Chůze po vodě
Cvičení na jezeře

Kromě Ježíše Krista není žádná jiná osoba, která by dokázala chodit po vodě. Že by to se strojem TU-FIN nyní šlo? Ne, nebudeme porušovat fyzikální zákony. Jedná se v podstatě o člun, na kterém je nainstalováno cvičební zařízení napojené na lopatkový pohon. Člověk tak posiluje a zároveň se může projíždět po vodní ploše.

+ Netradiční cvičení v přírodě
– Zatím existuje jen prototyp
Předpokládaná cena: okolo 30 000 Kč

Hezké sny
Postel pro inspiraci

A na závěr něco malého do ložnice. No, malého… Postel od společnosti Hollandia International je nejen zastřešená, ale i vybavena televizí s LCD obrazovkou. Není asi náhodou, že celá postel je vyvedená v dráždivé červené barvě, nechybí zde ani prostor na šampaňské, takže když vás s partnerem omrzí televizní program, stačí televizi jen vypnout a věnovat se zcela jiným činnostem.

+ celý den nevylezete z postele a vše důležité přitom máte po ruce
– do českých panelákových ložnic se asi nevejde….
Předpokládaná cena: 100 000 Kč

Související články
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz