Britští archeologové nalezli stopy mléka na keramických střepech ze 7. tisíciletí před naším letopočtem.Přestože skot, ovce i kozy naši předkové domestikovali už před 10 000 lety, archeologové pochybovali, že již tehdy toho lidé využívali ke konzumaci mléka. Domácí zvířata měla poskytovat pouze maso a kůže. Další produkty jako vlna a mléko se staly cílem chovu až o mnoho staletí později. Jedním z důvodů k těmto domněnkám byl i fakt, že Evropané až do 3. tisíciletí před naším letopočtem nedokázali trávit některé složky nezpracovaného mléka. A Asiaté to neumějí dodnes. Faktem ovšem je, že se sýrem nebo máslem si trávící trubky dokáží poradit i bez funkčního „mléčného genu“, který nám umožňuje štěpit mléčný cukr laktózu. Nejnovější vykopávky v severozápadním Turecku odhalily 2225 keramických úlomků, které nesly stopy mléka, pocházejících z 5.-7. tisíciletí př. n. l. Historie využívání mléka se tak prodlužuje o 4000 let.