Portugalští vědci zkoumali možnosti, jak uchránit krávy před nepříjemným a zhoubným onemocněním vemen. Antibiotika, podávaná krávám, zabírala mnohem méně, než by předpovídaly experimenty konané v laboratořích.
Zkoumání organismů v laboratorních podmínkách je sice nedílnou součástí vědecké práce, může však s sebou přinášet řadu zkreslení, která se v prostředí učebnic snadno promění v dogmata. V tomto případě se vědci nevzdali a co nejvěrněji napodobili přirozené podmínky
Tým pod vedením dr. Manuela Oliveiry z Fakulty veterinární medicíny Technické univerzity v portugalském Lisabonu uspěl a došel k zajímavému objevu.
Co krávy pálí
Krávy patří k nejdéle domestikovaným zvířatům. Onemocnění krav je třeba bedlivě sledovat a léčit stejně jako nemoci lidské. Nemoc, na kterou hledal Oliveirův tým ideální způsob léčby, patří ke starým lapáliím, které chovatelé skotu dobře znají. Jedná se o zánět tkáně mléčné žlázy, která může postihnout všechny savce. U krav přirozeně napadá orgán, který je z lidského hlediska u nich nejdůležitější – vemeno. Tato nemoc je pro krávu nejen bolestivá a potenciálně smrtelná, ale mléko z postižené krávy je infikované a slije-li se s mlékem od zdravých dojnic, dokáže je znehodnotit. To už je pěkná řádka důvodů pro to, aby se veterináři snažili zatnout zákeřné nemoci tipec.
Zákeřný stafylokok
Nemoc mastitida, jak se zánětu mléčné žlázy odborně říká, je způsobována bakteriemi rodu Staphylococcus. Většina stafylokoků člověku ani zvířatům nijak neškodí – vozí se jen na jejich kůži, kde mají dostatek organických látek k tomu, aby se uživili. Některé druhy stafylokoků se však „zbláznily“ a začaly svým nositelům ubližovat. Začnou buď napadat jejich povrchové tkáně – epitely, nebo škodí svým hostitelům tím, že jako vedlejší produkt svého metabolismu produkují jedovaté látky – toxiny. Mezi takové patří zlatý stafylokok, Staphylococcus aureus, který způsobuje slušnou řádku onemocnění u lidí, i stafylokok, který způsobuje mastitidu u krav. Ve špatných či jen přechodně slabě zhoršených hygienických podmínkách proniknou bakterie krávě do vemene a problém je na světě.
Obrana z mléka
Oliveirův tým se snažil realističtějším způsobem napodobit podmínky v reálných tkáních a podařilo se mu zjistit, jak je možné, že stafylokokové způsobující mastitidu vykazují tak velkou míru rezistence vůči antibiotikům. K vytváření biofilmů (viz rámeček) využívají totiž látky, obsažené přímo v mléce. Tento poznatek umožní veterinářům správě dávkovat antibiotika, pomocí nichž mohou proti stafylokokům bojovat. Dokážou tak nejen rychleji a efektivněji bojovat proti nemoci krav, ale i vhodně dávkovat množství antibiotik, které se dostane do oběhu po životním prostředí. Velké množství antibiotik totiž napomáhá lidským patogenům, zlatým stafylokokům, vytvořit si proti antibiotikům účinnou obranu.
Film z bakterií
Svou šanci na přežití bakterie rády zvyšují tím, že vytvářejí takzvané biofilmy. Bakterie zmenší svůj povrch, přimknou se těsně k sobě a vytvoří společenství, které vypadá jako povlak. Tyto biofilmy se mohou vyskytovat jak v přírodě, tak uvnitř organismů. V tomto prostředí umožňuje vytvoření biofilmu lépe odolávat kanonádě imunitního systému hostitele. Osoby s oslabenou imunitou mohou mít s takovým biofilmem velký problém, jelikož takových bakterií se lze skutečně špatně zbavit.