Domů     Příroda
Olivovník: Všelék ze Středomoří
21.stoleti 19.11.2008

Obrázek ukazuje 150krát zvětšený list olivovníku, pořízený elektronovým mikroskopem. Ač celý název tohoto stromu zní olivovník evropský (Olea europaea), jeho původ je třeba hledat v Asii. Dnes však hojně roste i v Itálii, Řecku nebo Španělsku.Obrázek ukazuje 150krát zvětšený list olivovníku, pořízený elektronovým mikroskopem. Ač celý název tohoto stromu zní olivovník evropský (Olea europaea), jeho původ je třeba hledat v Asii. Dnes však hojně roste i v Itálii, Řecku nebo Španělsku.

Na první plody olivovníku je nutné čekat až dvacet let, poté je však schopen rodit své populární bobule dalších 200 let. Během podzimu jsou sklízeny zelené plody, v zimě pak olivy tmavé. Nejedná se však o odlišné odrůdy, zelené olivy jsou na rozdíl od tmavých pouze nezralé.

Z oliv se vyrábí kvalitní olej a olivy jsou součástí mnoha pokrmů. Kvality oliv a olivového oleje využívala již v antice řecká civilizace. Podle nesčetných výzkumů působí olivy na lidský organismus velmi blahodárně. Vzhledem ke svým detoxikačním účinkům mohou hrát podstatnou úlohu v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám. Olivový olej lze úspěšně použít i jako obranu proti různým kožním chorobám. Zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv, a tím urychlit trávení. S olivami se návštěvníci barů mohou setkat i v některých koktejlech, například v martini (6 cl ginu, 1 cl vermuthu a na dochucení právě oliva).

Související články
Objevy Příroda 13.3.2025
Možná to znáte… Po obědě se cítíte sytí, a přesto se objeví neodolatelná chuť na něco sladkého. Odkud se bere tento fenomén, který nás nutí sáhnout po dezertu, i když už vlastně nemáme hlad?   Vědci z Institutu Maxe Plancka pro biologii stárnutí se rozhodli tento podivný jev prozkoumat a jejich závěry jsou překvapivé – […]
Jednou z prvních domestikovaných plodin pro výživu člověka je bér italský. V Číně se pěstoval již před 8 tisíci lety. Dnes se spolu s dalšími, v Evropě méně známými obilninami, dostává do popředí zájmu. Vyniká vlastnostmi, které se v kontextu klimatických změn stávají významnými. Bér je totiž plodina suchovzdorná, a tedy perspektivní pro oživení jejího […]
NOVINKY Příroda 10.3.2025
Evoluci běžně chápeme jako vývoj k dokonalejším a složitějším formám života. Touto představou ale zásadně otřásl jistý druh prvoků. Ukázalo se totiž, že ve skutečnosti jsou to živočichové příbuzní s medúzami a do stádia podobného prvokům se vrátili až dalším vývojem. A to není jejich jediná podivnost Švýcarský chirurg a porodník Louis Jurine byl muž […]
Ryby a rybí výrobky patří mezi oblíbené a doporučované potraviny s množstvím tělu prospěšných látek. Řadí je to k cenným a často obchodovaným komoditám, což je zase předurčuje k pokusům o falšování Spolehlivý systém pro odhalení nepoctivého rybího zboží vyvinuli výzkumníci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) ve spolupráci s firmou Bidfood […]
Objevy Příroda 6.3.2025
Zoolog Ondřej Mikulka a entomolog Josef Kašák z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU, Ústavu ochrany lesů a myslivosti, v rámci výzkumu při ohledávání mrtvého bobra nalezli v jeho srsti blecháče bobří, brouky z čeledi lanýžovníkovití. Pokud bychom uspořádali soutěž o nejpodivnějšího brouka vůbec, tak blecháč by jistě patřil mezi kandidáta na první příčky. Blecháč bobří žije v dospělosti, jak název napovídá, v srsti […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz