To, že se česneku někdy přezdívá "koncentrované zdraví", jistě není náhoda. Napomáhá v rozpouštění tuků, krevních sraženin, má protinádorové i desinfekční účinky a mužům napomáhá i ke zvýšení sexuální touhy. Kanadští vědci nyní odhalili i přesný mechanismus jeho antioxidačního působení.
Slovo radikál označuje v chemii látku, která má jeden či více volných elektronů a velmi ochotně tak reaguje s ostatními látkami. Takzvané volné radikály dokáží v našem těle natropit pěknou paseku a nejsou v něm proto vítanými hosty. Na omezení jejich zhoubné aktivity musí tělo získávat látky, které dokáží těmto zhoubným látkám „přistřihnout křidélka“. Takzvané antioxidanty, které přijímáme spolu s potravou, se mohou nacházet v ledasčem. Hlavními zdroji jsou v první řadě nejrůznější druhy ovoce a zeleniny (např. ostružiny, granátová jablka), ale i nápoje jeko víno či zelený čaj. Na to, že česnek je důležitým zdrojem přírodních antioxidantů, měli vědci podezření již velmi dlouho. Česnek totiž obsahuje látku odborně zvanou allicin, která mu zároveň dodává jeho charakteristickou vůni i chuť. Působení allicinu však není zcela přímočaré. Aby se z allicinu stal mocný antioxidant, musí se nejprve rozložit, říká vedoucí badatelského týmu prof. Derek Pratt z Queen´s University v kanadském Ontariu. Látkou, která pak v našem těla hraje úlohu největšího likvidátora volných radikálů je pak organická kyselina, známá pod anglickým názvem „sulfenic acid“. Reakce mezi touto látkou a radikály je tak rychlá, jak jen může být. Jediné, co ji omezuje, je čas, který obě molekuly potřebují k tomu, aby přišly do kontaktu, doplňuje Pratt. Právě tato vlastnost dělá z česneku nejúčinnější přírodní antioxidant a stojí za jeho až „magickými“ vlastnostmi.