Domů     Příroda
Jak oživit Mrtvé moře?
21.stoleti 10.3.2009

Mrtvé moře, které tvoří hranici mezi Izraelem a sousedním Jordánskem, se začíná dostávat do pořádných problémů. Během posledních 30 let z něj zmizelo 14 kubických kilometrů vody. Vědci proto začínají zvažovat varianty, jak toto vzácné jezero zachránit před úplným zmizením. Mrtvé moře, které tvoří hranici mezi Izraelem a sousedním Jordánskem, se začíná dostávat do pořádných problémů. Během posledních 30 let z něj zmizelo 14 kubických kilometrů vody. Vědci proto začínají zvažovat varianty, jak toto vzácné jezero zachránit před úplným zmizením.

Mrtvé moře je místem, které drží několik pozoruhodných rekordů. Se svou nadmořskou výškou -422 m.n.m. je nejníže položeným místem na suché zemi. Ačkoliv je vnitrozemským jezerem a ne mořem, je jeho voda slaná. A to opět téměř rekordně – jen jezera Assal v africkém Džibuti, Kara-Bogaz-Gol v Turkmenistánu  a několik jezer v Antarktidě mají vyšší slanost neboli salinitu, než Mrtvé moře. Právě kvůli své vysoké slanosti je voda jezera vyhledávána velkým množstvím pacientů především s kožními onemocněními, na která blahodárně působí. Pacienti i běžní rekreanti však budou mít v budoucnosti čím dál větší problémy dostat se vůbec do vody. Hladina Mrtvého moře totiž skutečně povážlivě klesá. A důvod? Vědecký tým z Technické univerzity v německém Darmstadu pod vedením Shahrazad Abu Ghazleh publikoval v nedávné době studii, ve které nejen přesně vyčíslil alarmující úbytek vody, ale odhalil i jeho příčiny. Za běžných podmínek je výsledná hladina vnitrozemských vodních nádrží výsledkem poměru mezi přitékáním a odpařováním. Příčinou vysychání většiny jezer je proto většinou změna cirkulace vodních par v atmosféře, za kterou stojí podle mnoha expertů klimatické změny spojené s globálním oteplováním. V případě Mrtvého moře je ale lidský vliv ještě přímější. Lidé totiž po velmi dlouhou dobu využívají jeho vodu k mnoha účelům – zejména k výrobě pitné vody (desalinizací) a také k těžbě významné suroviny pro chemický průmysl – potaše neboli karbonátu draselného. K oživení Mrtvého moře by mohla napomoci stavba kanálu, která by jej spojovala buď se Středozemním nebo s Rudým mořem. Díky výškovému rozdílu mezi hladinou obou moří a Mrtvým mořem by měl kanál přirozený spád a mohl by být využíván jak k doplňování vody, tak k výrobě elektřiny. 

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz