Domů     Příroda
Křemíkový „pugét“ v nanodimenzích
21.stoleti 21.4.2009

Ačkoliv většině z nás asi na první pohled připadá, že na obrázku vidí rostlinu či jiné dílo živé přírody, opak je pravdou. Tento pugét je tvořen velmi jednoduchou neústrojnou látkou a na jeho vzniku se nepodílela příroda, ale pouze člověk – tedy konkrétně fyzikové z univerzity v Cambridge.Ačkoliv většině z nás asi na první pohled připadá, že na obrázku vidí rostlinu či jiné dílo živé přírody, opak je pravdou. Tento pugét je tvořen velmi jednoduchou neústrojnou látkou a na jeho vzniku se nepodílela příroda, ale pouze člověk – tedy konkrétně fyzikové z univerzity v Cambridge.

Ačkoliv se to z fotografie nezdá, jeho průměr je pouze několik desítek nanometrů. Takto elegantní a originální tvar však nepřišel na svět jen tak sám od sebe – vývojáři nových materiálů mu museli napomoci velmi sofistikovanou technologií. Droboulinké drátky o rozměrech několika nanometrů, které jsou tvořeny karbidem křemíku (SiC), nechali vykrystalizovat na nanokapičkách  tekutého kovu gallia (Ga). Aby ale ke krystalizaci drátků došlo, museli na křemíkový povrch „nafoukat“ plyn s vysokým podílem metanu. Nemysleme si ale, že cambridgeští fyzikové si pouze hráli – nový materiál má sloužit například k výrobě nepromokavého oblečení či výrobě nového typu slunečních článků.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz