Mezi zemědělskými inženýry vládne již dlouho pomyslný souboj o vyšlechtění rostliny, která bude pro člověka nejefektivnějším zdrojem biopaliva. Posledním výrazným krokem vpřed na tomto výzkumném poli je geneticky upravený tabák. Autory tohoto objevu jsou vědci z Univerzity Thomase Jeffersona v americké Philadelphii.
Pěstování rostlin na biopalivo představuje pro zemědělce, ale pro celou planetu nejeden problém. Takové rostliny totiž odebírají především vzácné živiny a vodu. Velká část z nich však patří navíc mezi plodiny, které jsou běžně využívány pro potravinářské účely (kukuřice, slunečnice, řepka) a na potravinových trzích proto mohou chybět. Bioinženýři se proto nyní soustředí v první řadě na rostliny, které se pro potravinářské účely nevyužívají. Jednou z takových rostlin je i tabák, v jehož rostlinách se olej, který lze dále zpracovat na biopalivo vyskytuje především v semenech. Potíž je však v tom, že tabák produkuje poměrně málo semen: pouhých 600 kg na jeden akr půdy. Vědci z Univerzity Thomase Jeffersona v americké Philadelphii pod vedením dr. Vjačeslava Andrianova však dokázali přinutit rostliny tabáku, aby olej „nenalévaly“ pouze do semen, ale v mnohem větším množství i do listů. Zatímco listy běžného tabáku obsahují zhruba mezi 1 – 4% oleje v sušině, rostliny s jedním modifikovaným genem (LEC2) se dostaly až na 6,8%. „Podle našich dat představuje tabák velmi atraktivní a slibnou základnu pro energetickou rostlinu. Zároveň může sloužit i jako model pro využívání dalších rostlin s vysokým podílem biomasy pro produkci biopaliv,“ říká dr. Andrianov.