Domů     Historie
Bájnou civilizaci zahubily klimatické změny!
21.stoleti 19.3.2010

Představme si vzkvétající civilizaci, která má na svou dobu neskutečné znalosti. Skvělým způsobem ovládá lékařství, astronomii, či inženýrské obory. Její urbanistické plány vzbuzují obdiv i u současných architektů. A najednou taková civilizace téměř ze dne na den zmizí. Jak je to možné?Představme si vzkvétající civilizaci, která má na svou dobu neskutečné znalosti. Skvělým způsobem ovládá lékařství, astronomii, či inženýrské obory. Její urbanistické plány vzbuzují obdiv i u současných architektů. A najednou taková civilizace téměř ze dne na den zmizí. Jak je to možné?

Takový příběh se vskutku v minulosti odehrál. Kultura Caral byla současníkem civilizací starobylé Číny, Egypta, Indie a Mezopotámie. Nacházela se na území dnešního Peru. Tato civilizace slavně vzkvétala, až najednou před 3600 lety přišel osudový zlom.

Síla přírody

Centrum Caralské říše leží zhruba 180 kilometrů severně od Limy na úpatí And a je vzdáleno asi dvacet kilometrů od tichomořského pobřeží. Dnes je velmi zajímavou archeologickou lokalitou, pod nánosy věků zde vědci našli pyramidy, zahrady i obytné domy. Přitom celý archeologický poklad byl objeven teprve nedávno, stalo se tak před pouhými patnácti lety.
Vědcům dlouho vrtalo hlavou, co zavinilo zánik tak vyspělé civilizace. Nyní se zdá, že odpověď je konečně známa. Někdy před 3600 lety postihlo oblast rozsáhlé a ničivé zemětřesení, které dle dnešních měřítek dosáhlo osmého stupně Richterovy stupnice. Stejně silná přírodní katastrofa například postihla v roce 1976 čínskou oblast Ťan-šan a tehdy přišlo o život 240 000 lidí. Caralané navíc měli smůlu, že zemětřesení způsobilo rozsáhlé sesuvy půdy, což zároveň výrazně destabilizovalo blízké Andy a místní klimatický systém.

A nastala apokalypsa…

Následné přívalové lijáky pak půdu z hor odnesly do údolí a k moři. Sesuvy způsobily v Caralské říši značné škody, ničily města i důmyslný závlahový systém, na kterém byla celá civilizace životně závislá. Důsledky byly jasné – řada lidí přišla o domovy, nastal hladomor, pravděpodobně se objevila i nezvládnutelná zločinnost a během několika málo generací se slavná civilizace zhroutila.
Archeologové mají před sebou ještě řadu otázek, které dělají celou oblast ještě záhadnější. Jak to, že v místě nebyly zatím nalezeny žádné hrobky ani nic podobného? „Kdybychom nalezli nekropoli, našli bychom tím zároveň i řadu odpovědí,“ je přesvědčen peruánský archeolog Luis Miranda. Jedno je ovšem jisté už nyní, i ekonomicky stabilní a úspěšnou civilizaci dokážou přírodní procesy a klimatické změny rozvrátit snadněji, než si možná umíme představit.

Dějiny caralské kultury jsou obestřeny mnoha tajemstvími. I když leccos se už vědcům podařilo rozluštit, každý nový nález spíše vyvolá řadu dalších otázek. Dnes víme, že oblast byla osídlena někdy mezi lety 2600 až 2000 před naším letopočtem. Architektonická dominanta Caralu, hlavní pyramida, by svým půdorysem zakryla čtyři fotbalová hřiště.
Zajímavé je, že archeologové na místě nenalezli žádná opevnění ani žádné válečné nástroje. Vědci tvrdí, že tato společnost byla založena na obchodu a radostech ze života. Vesele se zde konzumovaly drogy a afrodiziaka, jak dosvědčují nalezené artefakty. V dobách největší slávy žilo v Caralu kolem 3000 lidí, v okolních vesnicích pak bydlelo dalších 17 000 obyvatel.

Související články
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku Vodní stavby či dceřiné společnosti Subterra vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz