Domů     Příroda
Odborná data potvrzují, že ptáků stále ubývá
21.stoleti 26.10.2010

ČSO dnes zveřejnila výsledky analýzy změn početnosti
ptáků do letošního roku 2010. Množství ptáků v krajině se snižuje, ubývají zejména ty nejpočetnější druhy. Velmi špatně jsou na tom ptáci zemědělské krajiny.
ČSO dnes zveřejnila výsledky analýzy změn početnostiptáků do letošního roku 2010. Množství ptáků v krajině se snižuje, ubývají zejména ty nejpočetnější druhy. Velmi špatně jsou na tom ptáci zemědělské krajiny.

„Ani v letošním Mezinárodním roce biodiverzity nemůžeme říci, že by se
ptákům v Česku dařilo,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti
ornitologické. „Pravý opak je bohužel pravdou, dnes zveřejněné výsledky
poukazují na další pokles ptačích populací.“

Ptáci jsou dobrým indikátorem stavu přírodního prostředí, protože stojí na
vrcholu potravní pyramidy a současně rychle reagují na změny prostředí.
Pokud se podmínky pro některý druh zlepší, rychle se to projeví. Skutečnost
je ale přesně opačná, ptáků u nás stále ubývá.

Alarmující je, že nejvíce ubývají ty nejhojnější druhy, obecně známí vrabci,
pěnkavy nebo zvonci. Naopak mezi přibývajícími jsou většinou druhy málo
početné. Celkově tak z naší krajiny zmizelo za posledních 30 let přes 10
milionů ptáků.

V doposud provedených studiích identifikovali odborníci z ČSO několik hlavních vlivů, které početnost ptáků ovlivňují. Jsou mezi nimi jak probíhající klimatické změny, tak zejména současné způsoby zemědělského hospodaření. Přístup ČSO a mezinárodního sdružení BirdLife International k další intenzifikaci zemědělství shrnuje heslo „Public goods for public money“, tedy požadavek, aby veřejné prostředky vkládané Evropskou unií do zemědělství sloužily ke zvelebování evropské krajiny, nikoli k její další likvidaci.

„Zveřejnění výsledků zrovna dnešní den je příspěvkem ČSO ke dnešní vernisáži
výstavy Věda jako poslání i koníček, kterou pořádá Rada vědeckých
společností,“ říká Vermouzek. „Trendy běžných druhů ptáků bychom nemohli
spočítat bez stovky spolupracovníků, kteří v terénu zdarma ptáky sledují.
Ukazujeme tak, že věda může mít skutečně širokou společenskou základnu a v
některých případech musí být silně společensky angažovaná. Věda musí
nezaujatě sledovat, co se v prostředí kolem nás děje, a pokud zjistí
alarmující skutečnosti, mezi které dlouhotrvající úbytek ptáků bezesporu
patří, musí na ně poukázat. Jen tak naplní věda svoji společenskou funkci.“

Grafy vývoje početnosti jednotlivých druhů jsou přístupné na http://jpsp.birds.cz/vysledky.php.

 



Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz