Přírodní hedvábí se získává ze zámotků (kokonů) domestikované formy bource morušového. Slovo „domestikovaná“ zde má význam skutečně klíčový. Kokony divoce žijících populací bourců (i jiných druhů) mají totiž „tužší“ vlákna, díky čemuž se navíjejí o poznání hůře a výsledné hedvábí je podstatně nižší kvality.
Skupina vědců soustředěných na univerzitě v Oxfordu okolo biologa Tom Gheysense nedávno přišla s technologií, jak i z divoce žijících bourců získat vlákno té nejvyšší kvality. Klíčem k jejich úspěchu je porušení minerálního „pouzdra“ vlákna, které je tvořeno především minerálem whewellitem.
Po demineralizační lázni v kyselině ethylendiamintetraoctové (EDTA) prostřednictvím zůstává kvalita vlákna prakticky nezměněna. Vědci předpokládají, že jejich objev by mohl napomoci rozšířená výroby hedvábí i do oblastí mimo východní Asii.