Domů     .Top
Soutěž Ženy ve vědě zná své laureátky
Michal Andrle 19.5.2011

Odborná porota projektu L´Oréal Pro ženy ve vědě vybrala

3 české badatelky, které si díky svým vynikajícím projektům rozdělí stipendium v celkové hodnotě 750 tisíc korun. Stipendium slouží k podpoře jejich vědecké činnosti. Společnost L´Oréal ve spolupráci s Českou komisí Unesco a Akademií věd České republiky udílí toto stipendium letos již po páté. .

[stream provider=video flv=x:/21stoleti.cz/wp-content/uploads/02-Tesarova_final.flv embed=false share=false width=490 height=368 dock=true controlbar=over skin=modieus.zip bandwidth=high autostart=false /].

[stream provider=video flv=x:/21stoleti.cz/wp-content/uploads/03-Vaisocherova_final.flv embed=false share=false width=490 height=368 dock=true controlbar=over skin=modieus.zip bandwidth=high autostart=false /].

[stream provider=video flv=x:/21stoleti.cz/wp-content/uploads/01-Krejci_final.flv embed=false share=false width=490 height=368 dock=true controlbar=over skin=modieus.zip bandwidth=high autostart=false /].

V letošním ročníku se do stipendijního programu přihlásilo 24 kandidátek. Z nich bylo do druhého kola vybráno 7 finalistek, které v pátek 15. dubna 2011 osobně prezentovaly poznatky a cíle své výzkumné činnosti před odbornou porotou.

Všechny práce splňovaly náročná kritéria, která byla podmínkou přihlášení. Nejlepší projekty vybírala osmičlenná odborná porota složená z představitelů Akademie věd České republiky v čele s předsedkyní prof.

RNDr. Helenou Illnerovou, DrSc. V porotě byli také zástupce České komise pro UNESCO a generální ředitel společnosti L´Oréal.

„Výběr 3 letošních stipendistek byl opravdu náročný, neboť všechny finálové projekty byly na vysoké úrovni. O tom, která z žen získá stipendium, rozhodovala kvalita jejich projektů a jejich předchozí výsledky publikované začasté v předních světových časopisech“ dodává k letošní účasti prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc.

Laureátky Stipendia L´Oréal pro ženy ve vědě 2011

RNDr. Alena Krejčí, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty JČU a Biologického centra AV ČR

Do programu se přihlásila s projektem zkoumajícím buněčné signalizace. Blíže jej vysvětluje: „Buněčná signalizace je chemický jazyk, který buňky používají k tomu, aby se mezi sebou domluvily a získaly informace o tom, co se děje v jejich prostředí.

My se snažíme zjistit, jak úroveň metabolismu ovlivňuje tuto signalizaci. Projekt, který jsem navrhla, se zabývá zobrazovací metodou umožňující sledovat hladinu metabolismu a korelovat ji s úrovní signalizace v buňkách.“.

Ing. Markéta Tesařová Ph.D., působí na 1. lékařské fakultě UK Praha

Druhá oceněná se do programu přihlásila s projektem, který se zabývá charakterizací nového proteinu nezbytného pro správné fungování buněčných organel mitochondrií a dostatečnou produkci energie v buňkách.

O svém projektu říká: „Mitochondrie jsou buněčné organely, jejichž hlavní funkcí je přeměna energie uvolněné z živin do molekuly ATP, formy energie dále využitelné buňkou. Mitochondriální onemocnění jsou způsobeny nedostatečnou produkcí ATP mitochondriemi a tvoří heterogenní skupinu chorob, které se mohou projevit ihned po narození nebo kdykoliv později až do dospělosti.

Výsledky projektu by měly přispět k objasnění patogenních mechanismů tohoto onemocnění a zlepšit tak péči o  pacienty.“.

RNDr. Hana Vaisocherová Ph.D., z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR

Třetí z oceněných vědkyň získala stipendium za projekt, který si klade za cíl vyvinout optický senzor na bázi plazmové resonance umožňující včasnou a rychlou detekci nebezpečných látek v potravinách. O vědecké práci říká:

„Klíčovým bodem tohoto soutěžního projektu je vyvinout metodu ukotvení receptorů na povrch biočipů, které by výrazně zvýšily citlivost a přesnost detekce škodlivých látek.“.

Novinkou letošního roku bylo navýšení stipendijní částky na 250 000 Kč pro každou z oceněných žen. Markéta Dvořáčková, ředitelka komunikace společnosti L´Oréal k tomu dodává: „I nadále chceme podporovat vědu a hlavně ženy vědkyně, které dokážou obdivuhodným způsobem skloubit náročné vědecké povolání, stejně jako roli manželky.

a matky. A z toho důvodu je program Pro ženy ve vědě tak důležitý. Neposkytuje pouze finanční podporu. Pomáhá také posílit pozici a obraz žen ve vědě.“

Více informací najdete na www.prozenyvevede.cz.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz