Domů     Příroda
Malí, ale neohrožení bojovníci! Rosomák se postaví medvědovi, medojed lvovi
Neohroženost rosomáků je proslulá. Přesvědčilo se o ní už mnoho větších šelem.

Mohutný medvěd si razí cestu vpřed. Nikdo se mu ji neopováží zkřížit! Anebo ano? Pach mršiny jej zavede k hodujícímu rosomákovi. Ten se ale před ním nechystá ustoupit. Ačkoli velikostní rozdíl mezi nimi je značný, statečná „lasice“ je odhodlána bránit svou kořist.

Nedosahují nijak impozantní velikosti, jde spíše o menší šelmy. Svou houževnatostí, bojovností a odvahou se však vyrovnají těm nejobávanějším predátorům. Rosomák sibiřský, šelma z čeledi lasicovitých z chladného severu, se při obraně úlovku neváhá postavit medvědovi.

Neohrožeností je známá také další lasicovitá šelma, medojed kapský, obývající oblasti v Africe a Asii. Ten se pro změnu nezalekne ani krále zvířat, tedy lva. Existují přitom i další nebojácní živočichové s nijak výraznými fyzickými parametry.

Příbuzný kuny či vydry

Rosomák rozhodně není pták, jak se zpívá v populární písni skupiny Olympic, vyznačující se jakousi slangovou kamufláží. Jde o šelmu ze stejné čeledi, do níž patří třeba kuna, vydra, lasice kolčava, hranostaj nebo jezevec.

Na rozdíl od všech těchto živočichů se však v našich končinách nevyskytuje. Jak napovídá jeho druhový název, doma je na Sibiři, tedy v rozsáhlých oblastech Ruska. Ovšem narazit na něj bychom mohli i v severní Evropě nebo například v Kanadě.

Hustá srst a „sněžnice“

Pro život v zimě je vybaven hustou, mrazuvzdornou a vodu odpuzující srstí s odstíny světle hnědé až černé barvy. S lehkostí a jistotou, kterou mu umožňuje svalnaté tělo a široké tlapy fungující do značné míry jako sněžnice, se pohybuje zasněženými tundrami a lesnatými tajgami v nikdy nekončící honbě za kořistí.

Rosomáci se podobně jako jiné lasicovité šelmy vyznačují sklony k hravosti. Zahrávat si s nimi ale radno není.

V rámci svých poutí urazí denně v průměru kolem 20 kilometrů. Je neuvěřitelně vytrvalý, při pronásledování jiného zvířete je schopen bez zastávky zdolat až 70 kilometrů – to už je pořádná zarputilost. Kromě toho skvěle šplhá, dolů přitom stejně jako kočkovité šelmy umí slézat hlavou napřed. Pohyb po stromě a také ledu mu usnadňují silné drápy.

Roztomilý medvídek? Zapomeňte!

Na délku měří i přes metr a váží zpravidla do 20 kilo, u obzvlášť mohutných jedinců to může být více. V porovnání s jinými predátory severní polokoule, jakými jsou grizzly, medvěd lední, medvěd kodiak či tygr ussurijský, bychom ho těžko mohli označit za velikána.

Připomíná spíš malého medvídka, v určitých momentech může působit i roztomile. Faktem je, že jako jiné lasicovité šelmy má sklony k hravosti. Jinak je ale jedním z nejdrsnějších, nejhouževnatějších a nejbojovnějších dravců na této planetě.

Jak je možné, že si relativně malé zvíře vysloužilo takový status? Stojí za tím kombinace hned několika faktorů, které jej utvářejí.

Jedna z největších lasicovitých šelem, větší jsou jen některé vydry, má tak silný skus, že si bez problémů poradí i s velkými kostmi.

Drtivý stisk čelistí

V první řadě je třeba podotknout, že ačkoli patří k největším zástupcům své čeledi, vyznačuje se stejnou obratností a mrštností, jakou lasicovité šelmy obecně disponují. Nohy má poněkud krátké, ovšem o to silnější.

Jeho největší zbraň představuje drtivý stisk čelistí, díky němuž si poradí i s velkými kostmi. Kromě toho má extrémně nebojácnou povahu.

Útočí i na kořist mnohem větší, než je on sám – zpravidla pokud je tato kořist v nevýhodné pozici, třeba se brodí sněhem nebo je zraněná. Je schopen skolit soba nebo jelena. Někdy si vyšlápne dokonce na losa.

Byť hoduje značně nenasytně, velký úlovek nesežere najednou. Místo toho jej roztrhá a jednotlivé části si schová takříkajíc na horší časy. Zahrabe je hluboko do sněhu, jako dobrá skrýš mu poslouží také díra ve skále.

Na studeném severu fungují podobné „schovky“ coby pomyslné ledničky. Využívají je například matky, které se musejí starat o čerstvě narozené potomky. Globální oteplování jim ale tento systém zásobování komplikuje.

Více se dočtete v čísle 10/2026

Zdroje informací a fotografie
Související články
Pokud nepočítáme člověka, jsou za krále oblohy považováni ptáci. Letecké dovednosti většiny z nich lze označit za skutečně dechberoucí. Rovněž mnoho zástupců hmyzí říše dokáže rozkmitat křídla a šokovat svými schopnostmi. Ovšem i jiná zvířata si umějí ve vzduchu poradit, ať už praktikují aktivní let, nebo pouze plachtí. Přeborníky jsou bezpochyby netopýři a kaloni, pozornost […]
Příroda 1.11.2026
Hadi a plazení se, to je skoro synonymum. Jenže v jihovýchodní Asii žijí takoví hadi, kteří na tento způsob pohybu občas zapomenou a raději se kutálejí. A nejsou to přitom žádní loudalové. Při svém akrobatickém vystoupení dokážou vyvinout rychlost až 13 kilometrů za hodinu. Hadi rodu Pseudorabdion, kteří dorůstají délky několika desítek centimetrů, tráví většinu […]
Příroda Zajímavosti 30.10.2026
Viry jsou sice pouhým okem neviditelné, ale zřejmě stojí za zásadními rozdíly mezi lidským mozkem a mozkem šimpanze. Neurovědci z Lundské univerzity ve Švédsku studovali pozůstatky minulých infekcí, které zřejmě stály za tím, že se mozky šimpanzů nevyvíjely tak jako ty lidské, ačkoliv se svým složením příliš neliší. V porovnání s mozky šimpanzů jsou ty […]
Příroda Zajímavosti 29.10.2026
Každý podzim se přes Evropu přesouvají miliardy pestřenek. Na jejich tělech přitom mohou být na vzdálenost stovek kilometrů přenášena i pylová zrna. Rozsah tohoto dosud málo prozkoumaného fenoménu nyní odhalil mezinárodní tým vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a University of Exeter. Výsledky ukazují, že migrace pestřenek může představovat významný mechanismus dálkového šíření pylu mezi […]
Příroda 28.10.2026
Zoologické zahrady vnímají lidé jako místo, kde jsou chovány zejména exotické a často ohrožené druhy zvířat. Moderní zoo přitom rozvíjejí nejrůznější formy ochranářských aktivit. Takové aktivity se ovšem mohou týkat i ryby, kterou bychom jako exotickou určitě neoznačili. V minulosti byl karas obecný v tuzemských vodách hojně rozšířený. Ovšem ztráta přirozeného prostředí a expanze invazního […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz