Domů     Zajímavosti
Když voníme podle jídla: Díky kterému můžeme být přitažlivější?
Zdeněk Bartůněk 10.12.2025
Konzumaci česneku lidé zpravidla vnímají jako něco, co navazování intimnějších kontaktů ani trochu neprospívá.

O tom, že je česnek prospěšný pro zdraví, nelze příliš pochybovat. Ovšem pokud jde o navazování intimních vztahů, není jeho pojídání považováno za ideální – kvůli zápachu z úst. Ovšem vědci přišli se závěrem, že tato zelenina může udělat atraktivnějším pach lidského potu.

Říká se, že láska prochází žaludkem. Rozhodně ale prochází žaludkem to, co částečně rozhoduje o naší přitažlivosti pro opačné pohlaví, respektive o tom, jak mu voníme. Samozřejmě náš tělesný odér není něco, co bychom mohli plně ovlivnit, rozhodně jsme ale schopni jej různými způsoby dotvářet, například právě konzumací určitých potravin.

Odborníci třeba zjišťovali, jaký má na naši atraktivitu vliv konzumace česneku nebo mezi Čechy oblíbeného zlatavého moku.

Čich jako nástroj sociální interakce

Ačkoli většina lidí má obavy v tomto ohledu spojené s případným zápachem z úst, celá problematika je o dost složitější. Neobvyklým výzkumem se zabývali mimo jiné experti ze skotské University of Stirling i z naší Univerzity Karlovy.

Základním kamenem jejich práce byl fakt, že potraviny, které pozřeme, se svým způsobem „propíšou“ nejen do našeho dechu, ale i do potu. Jedná se o důsledek procesů v těle, kdy jsou metabolizovány jednotlivé složky jídla.

A jak se vyjádří profesor sociální psychologie Craig Roberts z University of Stirling, čich je u člověka, tak jako u jiných savců, zásadním nástrojem sociální interakce.

Výsledky experimentu týkajícího se masa byli experti překvapeni.

S masem, nebo bez?

Odborníci se s nadsázkou řečeno po dívali na zoubek různým potravinám včetně těch, které mají obecně špatnou pověst. Do této kategorie ovšem ne spadá maso. To je mnohými považováno za základ jídelníčku.

Jeho konzumaci lze svým způsobem vnímat i coby jakýsi prastarý znak evoluční úspěšnosti, symbolizující schopného lovce. V tomto kontextu by se dalo očekávat, že člověk, který si často do přává masitou stravu, bude svým potenciálním protějškům náležitě vonět.

Ovšem jak ukázala studie profesora Jana Havlíčka a jeho týmu z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, není tomu tak.

Problematika vztahu mezi jídlem a pachem člověka je velmi obsáhlá. Experti ještě mají prostor ke zkoumání.

Maso obsahuje živočišné bílkoviny, po jejichž rozkladu jsou některé látky vylučovány přes kůži. Tady sehrávají důležitou roli kožní bakterie. Jejich zapojení do celého procesu ústí v relativně intenzivní pach tělesného potu.

V rámci svého výzkumu nastavil Havlíčkův tým skupině mužů menu, které buď překypovalo masem, anebo bylo úplně bez něj. Výsledek byl pro experty poměrně překvapivý. Ukázalo se totiž, že vzorky potu těch, kteří 14 dní strávili na bezmasé dietě, ženám zjednodušeně řečeno voněly více.

Podle Havlíčka, který se specializuje na etologii člověka a sociální vnímání, je s ohledem na nečekaný výsledek nutné vzít v úvahu, že v průběhu evoluce nejedli lidé maso denně.

Více se dočtete v čísle 2/2026

Foto: Pixabay
Zdroje informací: bbc.com, sciencedirect.com, University of Stirling, National Library of Medicine
Související články
Coby silný halucinogen umí LSD radikálně zvýšit kreativitu a představivost, proto se stala vyhledávaným zdrojem inspirace pro umělce a vědce a symbolem 60. let minulého století. Na druhou stranu uměla rozvinout i skryté psychické poruchy a způsobit děsivé psychické stavy, tak zvané bad tripy. Proto byla jako droga nakonec zakázána. Dnes se k ní vědci […]
Luxusní loď pocházející z prvního století odpovídá popisu řeckého historika Strabóna. Její vrak objevili odborníci z Evropského institutu pro podvodní archeologii (IEASM). Podle objevitelů je fascinující na vlastní oči spatřit to, co dosud bylo možné vidět jen na mozaikách či o tom číst v historických spisech… S paláci, chrámy a 130 metrů vysokým majákem na […]
Vesmír Zajímavosti 7.12.2025
Pulsary, rychle rotující neutronové hvězdy, představují jedny z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jejich intenzivní paprsky elektromagnetického záření, vycházející z magnetických pólů, vytvářejí efekt podobný majákům na moři. A podobně mohou i sloužit. Pravidelná blikání činí z pulsarů nejen fascinující objekty pro astrofyzikální výzkum, ale také potenciální nástroje pro kosmickou navigaci. A to i přes to, […]
Zajímavosti 6.12.2025
Předvánoční čas láká mnoho Čechů k cestám za hranice, ať už na proslulé vánoční trhy ve Vídni či Drážďanech, nebo za nákupy dárků do evropských metropolí. Kromě teplého oblečení a dobré nálady si však přibalte i obezřetnost při placení. V zahraničí totiž číhá nenápadná past jménem Dynamic Currency Conversion neboli DCC. Co to ale znamená? […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz