Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad.
Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen.
Matolina je pozoruhodná směs slupiček, zrníček a stopiček, které zůstávají po lisování vína. Kromě trošky cukrů a kyselin obsahuje i spoustu látek, o něž by se mohly přetahovat firmy z různých oborů: vlákninu, minerály a především fenolické sloučeniny, známé svými antioxidačními účinky.
„Matolina není odpad, ale cenná sekundární surovina,“ zdůrazňuje Ing. Václav Dvořáček, Ph.D., vedoucí výzkumného týmu Kvalita rostlinných produktů v CARC. „Může zlepšit složení potravin, stát se základem doplňků stravy, ale i kosmetiky či biokompozitů.“.

Od pečiva po bioplast
Z matoliny lze vyrobit moučku, která obohatí chléb či těstoviny o vlákninu a antioxidanty, a navíc prodlouží jejich čerstvost. Jemně mletá matolina zase poslouží jako přísada do peelingů nebo jako základ přírodních mastí.
Olej z hroznových semínek už dávno patří mezi kosmetické poklady, ale výzkum míří dál – třeba k biokompozitním deskám, které by mohly nahradit část dřeva a déle odolávat slunečnímu záření.
A tím to nekončí. V laboratořích se testuje i využití matoliny jako substrátu pro pěstování léčivých hub či součást krmných směsí s vysokým obsahem vlákniny. Z vinařského odpadu se tak pomalu stává multifunkční surovina s vysokou přidanou hodnotou.

Víno, které živí víc než jen sklenku
Na podzimním semináři ve Vinařství Ludwig v Němčičkách mohli účastníci ochutnat pečivo i cukrářské výrobky právě s přídavkem matoliny. „Spolupráce s vědci nám pomáhá proměnit to, co dřív končilo na hnojišti, v produkt se zdravotními benefity,“ říká Ing. Ludvík Šlancar, CSc., ředitel vinařství.
Podle něj tím vinaři naplňují i strategii Svazu vinařů ČR: víno není jediný produkt révy, ale jen jeden z mnoha darů, které tahle rostlina nabízí. Hrozen – a všechno, co po něm zbude – se stává zdrojem zdraví i inovací.
Cirkulární příběh o pěti R…
Celý výzkum je součástí projektu Ministerstva zemědělství „Inovativní využití matoliny, obilných pluch a otrub pro tvorbu produktů s vysokou přidanou hodnotou“, který běží pod koordinací CARC až do roku 2028. Spolupracují na něm Česká zemědělská univerzita, konsorcium Nanoprogress, vinařství Ludwig a Mlýn Perner.
Projekt stojí na pilířích tzv. konceptu 5R – Rethink, Renew, Reduce, Reuse, Recycle. Jinými slovy: přemýšlet jinak o odpadech a dát jim druhý život. „Chceme ukázat, že i vedlejší produkty mají obrovský potenciál,“ uzavírá Václav Dvořáček.

…a Citroën
Matolina není jediný „odpad“ z vinné révy, který se dá dál používat. Citroënu u své nové vlajkové lodi C5 Aircross například využívá až z 20 % výhonky vinné révy z ekologických vinic v Burgundsku pro světlé plasty v úložných prostorech dveří a v konzole.
Tyto výhonky se po sklizni obvykle spálí. Nový Citroën C5 Aircross je tak prvním vozem na světě, který do svého designu výhonky vinné révy zakomponoval.
