Domů     Objevy
Proč po jídle toužíme po sladkém? Vědci odhalili tajemství „dezertního efektu“
Veronika Tyrková 13.3.2025

Možná to znáte… Po obědě se cítíte sytí, a přesto se objeví neodolatelná chuť na něco sladkého. Odkud se bere tento fenomén, který nás nutí sáhnout po dezertu, i když už vlastně nemáme hlad? .

Vědci z Institutu Maxe Plancka pro biologii stárnutí se rozhodli tento podivný jev prozkoumat a jejich závěry jsou překvapivé – za naší touhou po sladkém stojí specifická skupina neuronů v mozku, která se aktivuje nezávisle na pocitu sytosti.

Když sytost nestačí

Mnoho lidí si myslí, že chuť na sladké po jídle je jen otázkou zvyku, psychologické odměny nebo kulturně podmíněného rituálu. Nový výzkum ale ukazuje, že ve skutečnosti jde o hluboko zakořeněný biologický mechanismus.

V rámci studie vědci zkoumali POMC (proopiomelanokortinové) neurony, které se nacházejí v hypotalamu – oblasti mozku zodpovědné za regulaci hladu a metabolismu. Původně se mělo za to, že tyto neurony pracují výhradně tak, že se aktivují, když jsme nasyceni, čímž potlačují další příjem potravy. Experimenty na myších ale ukázaly, že realita je složitější.

Když vědci nabídli myším bohaté jídlo a následně jim poskytli cukr, zjistili, že i přes plné žaludky myši dál s chutí konzumovaly sladké. Nešlo tedy o prostý hlad, ale o něco jiného – POMC neurony se aktivovaly specificky ve chvíli, kdy měly myši přístup k cukru, a vysílaly do těla signál podporující jeho další konzumaci.

Mozek miluje cukr – doslova

Co se děje v mozku, když jíme sladké? Klíčovou roli hraje ß-endorfin, látka ze skupiny endogenních opioidů, kterou POMC neurony při konzumaci cukru uvolňují. ß-endorfin působí podobně jako droga – přináší pocit potěšení, snižuje stres a podporuje chuť na další dávku sladkého.

Tento mechanismus dává smysl z evolučního hlediska. V dávných dobách, kdy byl cukr vzácný, bylo výhodné, aby mozek podporoval jeho konzumaci, kdykoliv byl dostupný. Sladké plody nebo med představovaly rychlý zdroj energie, a tak bylo žádoucí sníst co nejvíc, dokud byla příležitost.

Problém je, že dnes žijeme v prostředí, kde je cukr všude kolem nás, a náš mozek na to není uzpůsobený. Mechanismus, který kdysi sloužil k přežití, se v moderní době proměnil v past – neustálá dostupnost sladkých potravin v kombinaci s biologickou preferencí pro cukr vede k přejídání, obezitě a dalším zdravotním problémům.

Dá se touha po sladkém ovlivnit?

Pokud vás zajímá, zda je možné tento mechanismus ovládnout, vědci naznačují, že ano. Blokování funkce POMC neuronů by mohlo být cestou k léčbě obezity a nadměrné chuti na sladké. Výzkumy ukazují, že určité farmakologické látky mohou ovlivnit aktivitu těchto neuronů a snížit chuť na cukr.

Autor: Jiří Lukša

Foto: Unsplash
Zdroje informací: discovermagazine.com, livescience.com, health.clevelandclinic.org
Štítky:
Související články
Objevy Zajímavosti 14.5.2025
Ještě donedávna se věřilo, že ostrov Malta byl poprvé osídlen před 7500 lety, tedy v mladší době kamenné s příchodem zemědělců. Nedávný archeologický průlom ale tuto představu zásadně mění.   V jeskyni Għar il-Latnija na severu ostrova byly totiž objeveny důkazy, že Malta hostila lidské obyvatele už před více než 8500 lety – a to […]
Objevy Příroda 12.5.2025
Sršni asijští se stali nechtěnou součástí evropské krajiny a snižují počty užitečných opylovačů. Tento invazní druh pochází z jihovýchodní Asie, ale od prvního výskytu ve Francii v roce 2004 se přes veškerou snahu o vymýcení postupně šíří dál. Zatím mu v tom podle odborníků nebrání ani žádný přirozený nepřítel. V polovině dubna začínají ze zimovišť vylétat […]
Objevy Vesmír 5.5.2025
V nejvzdálenější známé galaxii našli vědci kyslík. Jak? Kdy? Kde? A co to znamená pro naše chápání zrodu vesmíru? Jak hluboko do minulosti vesmíru se dá nahlédnout? Díky galaxii JADES-GS-z14-0 teď víme, že až ke hvězdám, které zářily před více než 13 miliardami let. Tato galaxie, objevená v roce 2023, je rekordmankou ve své kategorii […]
Objevy Příroda 5.5.2025
My suchozemci si tlak prostředí, který na nás doléhá, obvykle uvědomíme až při potápění. Už v 10 metrech je dvojnásobný, než byl na hladině. A to je znát. Každých 10 m směrem do hloubky se dál zvyšuje o jednu atmosféru. Brzy začne být drtivý. Život v mořích tím ale zjevně neomezuje. Jak je to možné? […]
Historie Objevy 28.4.2025
Byl vrstevníkem lékaře a etnografa Emila Holuba, ale na rozdíl od něj téměř upadl v zapomnění, a to i ve své rodné zemi. Jen Papua Nová Guinea si připomíná vědce, který se s notnou dávkou odvahy pustil do zkoumání způsobu života původních obyvatel.   Že zmínka o odvaze není nadsázka, vyplývá vylíčení prvního setkání s místními obyvateli, jak […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz