Domů     Objevy
Proč po jídle toužíme po sladkém? Vědci odhalili tajemství „dezertního efektu“
Veronika Tyrková 13.3.2025

Možná to znáte… Po obědě se cítíte sytí, a přesto se objeví neodolatelná chuť na něco sladkého. Odkud se bere tento fenomén, který nás nutí sáhnout po dezertu, i když už vlastně nemáme hlad? .

Vědci z Institutu Maxe Plancka pro biologii stárnutí se rozhodli tento podivný jev prozkoumat a jejich závěry jsou překvapivé – za naší touhou po sladkém stojí specifická skupina neuronů v mozku, která se aktivuje nezávisle na pocitu sytosti.

Když sytost nestačí

Mnoho lidí si myslí, že chuť na sladké po jídle je jen otázkou zvyku, psychologické odměny nebo kulturně podmíněného rituálu. Nový výzkum ale ukazuje, že ve skutečnosti jde o hluboko zakořeněný biologický mechanismus.

V rámci studie vědci zkoumali POMC (proopiomelanokortinové) neurony, které se nacházejí v hypotalamu – oblasti mozku zodpovědné za regulaci hladu a metabolismu. Původně se mělo za to, že tyto neurony pracují výhradně tak, že se aktivují, když jsme nasyceni, čímž potlačují další příjem potravy. Experimenty na myších ale ukázaly, že realita je složitější.

Když vědci nabídli myším bohaté jídlo a následně jim poskytli cukr, zjistili, že i přes plné žaludky myši dál s chutí konzumovaly sladké. Nešlo tedy o prostý hlad, ale o něco jiného – POMC neurony se aktivovaly specificky ve chvíli, kdy měly myši přístup k cukru, a vysílaly do těla signál podporující jeho další konzumaci.

Mozek miluje cukr – doslova

Co se děje v mozku, když jíme sladké? Klíčovou roli hraje ß-endorfin, látka ze skupiny endogenních opioidů, kterou POMC neurony při konzumaci cukru uvolňují. ß-endorfin působí podobně jako droga – přináší pocit potěšení, snižuje stres a podporuje chuť na další dávku sladkého.

Tento mechanismus dává smysl z evolučního hlediska. V dávných dobách, kdy byl cukr vzácný, bylo výhodné, aby mozek podporoval jeho konzumaci, kdykoliv byl dostupný. Sladké plody nebo med představovaly rychlý zdroj energie, a tak bylo žádoucí sníst co nejvíc, dokud byla příležitost.

Problém je, že dnes žijeme v prostředí, kde je cukr všude kolem nás, a náš mozek na to není uzpůsobený. Mechanismus, který kdysi sloužil k přežití, se v moderní době proměnil v past – neustálá dostupnost sladkých potravin v kombinaci s biologickou preferencí pro cukr vede k přejídání, obezitě a dalším zdravotním problémům.

Dá se touha po sladkém ovlivnit?

Pokud vás zajímá, zda je možné tento mechanismus ovládnout, vědci naznačují, že ano. Blokování funkce POMC neuronů by mohlo být cestou k léčbě obezity a nadměrné chuti na sladké. Výzkumy ukazují, že určité farmakologické látky mohou ovlivnit aktivitu těchto neuronů a snížit chuť na cukr.

Autor: Jiří Lukša

Foto: Unsplash
Zdroje informací: discovermagazine.com, livescience.com, health.clevelandclinic.org
Štítky:
Související články
Historie Objevy 28.4.2025
Byl vrstevníkem lékaře a etnografa Emila Holuba, ale na rozdíl od něj téměř upadl v zapomnění, a to i ve své rodné zemi. Jen Papua Nová Guinea si připomíná vědce, který se s notnou dávkou odvahy pustil do zkoumání způsobu života původních obyvatel.   Že zmínka o odvaze není nadsázka, vyplývá vylíčení prvního setkání s místními obyvateli, jak […]
Objevy Příroda 28.4.2025
Docent Ing. Roman Pavela, Ph.D. z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.) obdržel prestižní ocenění od kalifornské společností ScholarGPS, která ho již loni zařadila do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců. Hodnocení ScholarGPS jsou založena na celoživotní nebo předchozí pětileté aktivitě dané osobnosti, s přihlédnutím ke kvalitě publikací a citacím (bez autocitací). Roman Pavela, který […]
Objevy Zajímavosti 8.4.2025
Vědcům z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR se ve spolupráci s odborníky z Innsbrucké univerzity podařilo objevit sloučeninu, hydrát chloridu sodného, která za normálních okolností nemůže v přírodě vzniknout. Umožnil jim to speciální způsob mražení. Odborníci věří, že by to mohlo otevřít cesty k výrobě nových léků i k pochopení chemických reakcí ve vesmíru. […]
Tým z laboratoře CAPADS na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze provedl průlomové měření v oblasti intenzitní optické interferometrie, která je zásadní pro přesné měření směrů a vzdáleností ve vesmíru. Zlepšení v přesnosti by mohlo dosáhnout až několika řádů a výrazně přispět k hlubšímu pochopení kosmických struktur a jevů. Výzkum týmu se zaměřil na tzv. Hanbury […]
Objevy Zajímavosti 4.4.2025
Během pandemie covidu-19 sehrávala dezinfekce a ochrana před viry a bakteriemi klíčovou roli při zamezení šíření nákazy. Právě tehdy se zrodil nápad, že by bylo dobré chránit veřejně využívané dotykové obrazovky před tím, aby se staly zdrojem pro přenos infekcí. Díky tomu spatřila světlo světa unikátní ochranná fólie LOTUS Foil, která už je i komerčně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz