Domů     Medicína
Jaké jsou příčiny nárůstu počtu případů rakoviny u lidí mladších 50 let?

V roce 2022 bylo asi 16 % z 20 milionů lidí s rakovinou na celém světě mladších 50 let. Podle výzkumu zveřejněného v roce 2023 v British Medical Journal ovšem vzrostl mezi roky 1990 a 2019 výskyt těchto onemocnění u této věkové skupiny o 79 %.

Lékaři se přou o to, co za tak prudkým nárůstem výskytu rakovinného bujení, k němuž došlo v relativně krátkém čase, stojí. Viníků je zdá se hned několik..

Podle odborníků nelze tento nárůst vysvětlit genetickými faktory, neboť k němu došlo během krátkého časového rámce. Většina z postižených jsou nekuřáci, asi dvě třetiny případů tvoří ženy. V roce 2019 patřily k nejčastějším typům rakoviny u lidí mladších 50 let kolorektální karcinom, rakovina prsu a rakovina kůže.

Vědci se proto při hledání spouštěčů rakoviny u mladých lidí zaměřili především na tyto tři typy. Ovšem jedním dechem dodávají, že bez ohledu na typ rakoviny mohou lidé snížit riziko tím, že přestanou kouřit, omezí alkohol, udrží si zdravou váhu, budou jíst vyváženou stravu a budou omezovat rizikový pobyt na slunci.

Rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) je na vzestupu zejména v Británii, na Novém Zélandu, v Chile a Portoriku. I Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem pacientů s tímto druhem rakoviny.

Odborníci se domnívají, že jedním z viníků zvýšeného výskytu kolorektálního karcinomu u mladších 50 let je vysoká spotřeba zpracovaného masa, které je solené, uzené, fermentované či jinak naložené, aby se zdůraznila jeho chuť a prodloužila trvanlivost. Patří sem například i šunka a slanina.

Vysoce zpracované potraviny

Tyto druhy masa obsahují velké množství dusičnanů a dusitanů, které mohou poškozovat střevní buňky. Přípravou masa při vysokých teplotách, například grilováním, se z něj zase uvolňuj tak zvané heterocyklické aminy a polycyklické aminy, které spouštějí poškozování buněk.

Dalším rizikem jsou vysoce zpracované potraviny, které v některých zemích tvoří 50-60 % denního energetického příjmu. Jsou přitom plné konzervantů a barviv. Patří sem nejrůznější sladké limonády, hotová jídla a sladkosti. Vysoká spotřeba těchto potravin zvyšuje riziko rakoviny o 29 %.

Zvýšený výskyt rakoviny prsu u žen spojují odborníci s odsouváním mateřství na pozdější dobu, neboť časný porod a kojení chrání před rozvojem rakoviny. „První donošené těhotenství trvale změní ženskou prsní tkáň způsobem, který ji činí méně zranitelnou vůči rakovině,“ vysvětluje Hannah Moody, ředitelka v Breast Cancer UK. Navíc každých 12 měsíců, které žena stráví kojením, u ní sníží riziko rakoviny prsu o 4 %.

Ženy, které mají více dětí a všechny je delší dobu kojí, by tak měly být více chráněny.

Nedostatečná ochrana před spalujícím sluncem

Ovšem není to vše vysvětlující viník, dalším, který způsobuje časný výskyt rakoviny prsou u žen, jsou zřejmě tak zvané věčné chemikálie, které jsou velmi odolné a nachází se v kosmetice, potravinových obalech, nádobí i oblečení.

Jedna metaanalýza osmi studií z roku 2022 spojuje rakovinu prsu zejména se dvěma typy věčných chemikálii, a to s kyselinou petrofluoroktanovou (PFOA) a kyselinou perfluorhexasulfonovou (PFHxS). Zejména druhá jmenovaná je spojována s vyšší hustotou prsní tkáně, což je rizikový faktor pro rozvoj rakoviny.

Tyto látky jsou již zakázány, ale v těle mohou, kvůli své odolnosti, zůstávat delší dobu.

U rakoviny kůže je hlavním viníkem nedostatečná ochrana před UV zářením. „Hlavním rizikovým faktorem rakoviny kůže je spálení sluncem,“ říká James Larkin, konzultant lékařského onkologa na kožních a urologických jednotkách nemocnice Royal Marsden.

UV záření poškozuje DNA, což spouští v těle genetické mutace, jež vedou k abnormální funkci proteinů a mění buňky v rakovinné. „Lidé ve věku od 15 do 24 let méně často používají opalovací krémy a metody ochrany před sluncem, ale také mají tendenci trávit více času uvnitř,“ říká Catherine Olsen, vedoucí výzkumná pracovnice ve skupině pro kontrolu rakoviny QIMR Berghofer Medical Research Institute v Brisbane. „V severských zemích také mladé ženy častěji využívají solária,“ dodává.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Medicína Zajímavosti 19.12.2025
Mnoho psychiatrů se po celá desetiletí domnívalo, že z ADHD neboli poruchy pozornosti s hyperaktivitou lze vyrůst. Nyní se ukazuje, že se mýlili. U řady osob porucha přetrvává až do dospělosti, mnoho dalších je naopak diagnostikováno až jako dospělí. Je však pravdou, že se příznaky AHDH s přibývajícím věkem mění. Kdy se nechat vyšetřit? Podle […]
Medicína Objevy 15.12.2025
Alkohol škodí zdraví – to je známá věc. Při metabolickém procesu v játrech z něj vzniká acetaldehyd. O něm se dá říct ledacos, ale určitě ne to, že je nám prospěšný. Koneckonců jde o toxickou látku. Tělo se s ním musí nějak vypořádat a svým způsobem po něm uklidit. Tým odborníků z Ústavu organické chemie […]
Medicína 14.12.2025
Jeden z nejcitovanějších amerických lékřů Eric Topol představuje ve své nové knize Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity (Superstaříci: Vědecky podložená cesta k dlouhověkosti) optimistickou vizi, ve které lze výrazně posunout hranice zdravého stárnutí. Tvrdí, že přitom není třeba hledat zázračné elixíry ani slepě následovat různé šarlátany zaštiťující se duchovnem, ale důsledné využití toho […]
Coby silný halucinogen umí LSD radikálně zvýšit kreativitu a představivost, proto se stala vyhledávaným zdrojem inspirace pro umělce a vědce a symbolem 60. let minulého století. Na druhou stranu uměla rozvinout i skryté psychické poruchy a způsobit děsivé psychické stavy, tak zvané bad tripy. Proto byla jako droga nakonec zakázána. Dnes se k ní vědci […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz