Domů     Medicína
Mléčnými výrobky proti rakovině tlustého střeva

Zatím z nejasných důvodů stoupá nyní počet mladých lidí, zejména ve vyspělých zemích, kteří trpí rakovinou střev. Odborníci se domnívají, že za tím stojí příliš průmyslově zpracovaná strava, a tak hledají potraviny, které by mohly toto riziko zvrátit.

Podle nejnovějšího výzkumu jsou jimi například mléčné a jiné výrobky s obsahem vápníku..

Rakovina tlustého střeva a konečníku je třetí nejčastější rakovinou na světě. Ročně se objeví 2 miliony nových případů a jeden milion lidí jí podlehne. Navíc se očekává, že do roku 2040 dosáhne počet nových diagnóz 3,2 milionu za rok a počet obětí vzroste na 1,6 milionu ročně.

Znepokojivý je především nárůst postižených mezi mladšími lidmi po celém světě. Od roku 1990 do roku 2018 vzrostl jen v Británii počet lidí ve věku mezi 25 a 49 lety s touto diagnózou o 22 %.

Ačkoliv jsou tyto trendy znepokojivé, dobrou zprávou je, že až polovině případů rakoviny tlustého střeva lze předejít změnou stravy a životního stylu. Klíčové je udržování zdravé hmotnosti, konzumace dostatečného množství vlákniny, omezení pití alkoholu, pravidelná fyzická aktivita a vzdání se kouření.

To vše přispívá ke snížení rizika. Podle odborníků sehrává důležitou roli rovněž strava, protože jeden z pěti případů rakoviny tlustého střeva souvisí s nadměrnou konzumací červeného nebo zpracovaného masa.

Pozor na alkohol a červené maso

Již dřívější studie naznačovaly, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet rakovině střev, ale důkazy nebyly jednoznačné, proto se Keren Papierová, nutriční epidemioložka na Oxfordské univerzitě, rozhodla tomuto fenoménu věnovat podrobněji.

Ve své studii zanalyzovala údaje od více než 540 000 žen za období 17 let, aby v nich hledala indicie pro to, jak 97 potravin, nápojů a živin ovlivňuje riziko rakoviny střev. Našla přesvědčivé důkazy o tom, že vápník střeva před rakovinou chrání, zatímco alkohol a červené či zpracované maso její riziko zvyšují.

Každých 20 g alkoholu denně, což je velká sklenice vína, zvyšuje riziko rozvoje rakoviny střev o 15 %, každých 30 g červeného či průmyslově zpracovaného masa denně pak o 8 %. Oproti tomu 300 mg vápníku denně, což je množství nacházející se v půl litru mléka, je podle závěrů studie spojeno s o 17 % nižším rizikem rakoviny střev, přičemž nemléčné zdroje vápníku, jako je například obohacené sójové mléko, mají obdobný účinek.

Půl litru mléka denně

„Tato komplexní studie poskytuje robustní důkazy o tom, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet rakovině tlustého střeva a konečníku, a to především díky vápníku, který obsahují,“ shrnuje zjištění Papierová.

A dodává: „Vápník má podobný účinek v mléčných i nemléčných zdrojích, což naznačuje, že byl hlavním faktorem zodpovědným za snížení rizika rozvoje rakoviny o téměř pětinu.“ Studie se zaměřila na ženy po menopauze, její závěry by ale měly platit i pro muže a mladší dospělé.

„Myslíme si, že vápník může chránit před rakovinou tlustého střeva a konečníku tím, že se naváže na žlučové kyseliny a volné mastné kyseliny v tlustém střevě, což pomáhá snižovat jejich rakovinotvorný potenciál,“ říká k tomu Papierová.

Vzhledem k tomu, že právě tento typ rakoviny je na vzestupu u mladých lidí, je dobrou zprávou, že mu lze předcházet úpravou stravy. Vedle omezení množství alkoholu a červeného masa stačí denně vypít půl litru mléka, aby se riziko rozvoje tohoto zákeřného onemocnění snížilo téměř o pětinu.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Kontaktní čočky, za jejichž vynálezem stojí český vědec Otto Wichterle, pomáhají korigovat zrakové vady už od 60. let 20. století. Nyní vědci vyvinuli nových druh čoček, který umožňuje vidění vlnových délek blízkých infračervenému světlu, ty by mohly mimo jiné pomáhat barvoslepým lidem opět vidět barvy. Neurovědci z Čínské univerzity vědy a techniky vytvořili kontaktní čočky […]
Genová terapie je moderní typ léčby, zaměřený na léčení onemocnění způsobených nesprávným fungováním genů. Výhodou je, že se jejím prostřednictvím dá genetické onemocnění zcela vyléčit, na rozdíl od běžné léčby, která léčí pouze příznaky. Nyní se to americkým lékařům povedlo u malého dítěte. Miminko se narodilo s těžkým deficitem CPS1 neboli karbamoylfosfátsyntetázy. Jedná se o […]
Dopamin je neurotransmiter a hormon, který ovlivňuje naši schopnost učení, pohybu, paměti a pozornosti, ale také naši náladu a motivaci. Během výzkumu v 80. letech 20. století došlo k uvolnění dopaminu po jídle či jiné odměně, a tak si vysloužil nálepku hormon štěstí. Nyní ale odborníci říkají: „Dopamin není hormon štěstí, ale hormon touhy po […]
Mnoho lidí se potýká s kardiovaskulárními problémy, přičemž u některých dochází k selhání srdce. Orgánů vhodných k transplantaci není dostatek, nadějí pro čekatele na nové srdce se tak může stát titanové srdce, se kterým strávil 40letý muž v Austrálii celých 100 dní, než mu bylo voperováno srdce od dárce. Titanové srdce obdrželo již pěti pacientům […]
Vyslechnout si diagnózu rakovina je děsivé. U nás je ročně diagnostikováno zhruba 87 tisíc nových případů rakoviny s tím, že každých 20 minut na ni jeden člověk zemře. V posledních letech se naštěstí kontinuálně zvyšuje počet vyléčených pacientů, bohužel je však i mnoho těch, kterým se nádor vrátí. A vyslechnout si stejnou diagnózu podruhé je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz