Domů     Medicína
Mléčnými výrobky proti rakovině tlustého střeva

Zatím z nejasných důvodů stoupá nyní počet mladých lidí, zejména ve vyspělých zemích, kteří trpí rakovinou střev. Odborníci se domnívají, že za tím stojí příliš průmyslově zpracovaná strava, a tak hledají potraviny, které by mohly toto riziko zvrátit.

Podle nejnovějšího výzkumu jsou jimi například mléčné a jiné výrobky s obsahem vápníku..

Rakovina tlustého střeva a konečníku je třetí nejčastější rakovinou na světě. Ročně se objeví 2 miliony nových případů a jeden milion lidí jí podlehne. Navíc se očekává, že do roku 2040 dosáhne počet nových diagnóz 3,2 milionu za rok a počet obětí vzroste na 1,6 milionu ročně.

Znepokojivý je především nárůst postižených mezi mladšími lidmi po celém světě. Od roku 1990 do roku 2018 vzrostl jen v Británii počet lidí ve věku mezi 25 a 49 lety s touto diagnózou o 22 %.

Ačkoliv jsou tyto trendy znepokojivé, dobrou zprávou je, že až polovině případů rakoviny tlustého střeva lze předejít změnou stravy a životního stylu. Klíčové je udržování zdravé hmotnosti, konzumace dostatečného množství vlákniny, omezení pití alkoholu, pravidelná fyzická aktivita a vzdání se kouření.

To vše přispívá ke snížení rizika. Podle odborníků sehrává důležitou roli rovněž strava, protože jeden z pěti případů rakoviny tlustého střeva souvisí s nadměrnou konzumací červeného nebo zpracovaného masa.

Pozor na alkohol a červené maso

Již dřívější studie naznačovaly, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet rakovině střev, ale důkazy nebyly jednoznačné, proto se Keren Papierová, nutriční epidemioložka na Oxfordské univerzitě, rozhodla tomuto fenoménu věnovat podrobněji.

Ve své studii zanalyzovala údaje od více než 540 000 žen za období 17 let, aby v nich hledala indicie pro to, jak 97 potravin, nápojů a živin ovlivňuje riziko rakoviny střev. Našla přesvědčivé důkazy o tom, že vápník střeva před rakovinou chrání, zatímco alkohol a červené či zpracované maso její riziko zvyšují.

Každých 20 g alkoholu denně, což je velká sklenice vína, zvyšuje riziko rozvoje rakoviny střev o 15 %, každých 30 g červeného či průmyslově zpracovaného masa denně pak o 8 %. Oproti tomu 300 mg vápníku denně, což je množství nacházející se v půl litru mléka, je podle závěrů studie spojeno s o 17 % nižším rizikem rakoviny střev, přičemž nemléčné zdroje vápníku, jako je například obohacené sójové mléko, mají obdobný účinek.

Půl litru mléka denně

„Tato komplexní studie poskytuje robustní důkazy o tom, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet rakovině tlustého střeva a konečníku, a to především díky vápníku, který obsahují,“ shrnuje zjištění Papierová.

A dodává: „Vápník má podobný účinek v mléčných i nemléčných zdrojích, což naznačuje, že byl hlavním faktorem zodpovědným za snížení rizika rozvoje rakoviny o téměř pětinu.“ Studie se zaměřila na ženy po menopauze, její závěry by ale měly platit i pro muže a mladší dospělé.

„Myslíme si, že vápník může chránit před rakovinou tlustého střeva a konečníku tím, že se naváže na žlučové kyseliny a volné mastné kyseliny v tlustém střevě, což pomáhá snižovat jejich rakovinotvorný potenciál,“ říká k tomu Papierová.

Vzhledem k tomu, že právě tento typ rakoviny je na vzestupu u mladých lidí, je dobrou zprávou, že mu lze předcházet úpravou stravy. Vedle omezení množství alkoholu a červeného masa stačí denně vypít půl litru mléka, aby se riziko rozvoje tohoto zákeřného onemocnění snížilo téměř o pětinu.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Moderní anestetika, vakcíny, penicilin, inzulín, skenovací techniky včetně CT a MRI, to vše při svém vývoji spoléhalo na výzkum na zvířatech. Držíme je v klecích, studujeme jejich chování a v mnoha případech analyzujeme jejich tkáně poté, co jsou utraceni. Proto zůstává otázka výzkumu na zvířatech ožehavým tématem. V roce 1901 získal vůbec první Nobelovu cenu za […]
O tom, že jsou polyfenoly, obsažené v rostlinách, prospěšné lidskému zdraví, se ví mezi odborníky již delší dobu, pozvolna tato informace proniká i mezi laiky. Ukazuje se, že nejen zlepšují zdraví srdce a metabolismus, ale snižují i rizika rozvoje neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Kde polyfenoly hledat? Polyfenoly jsou chemické sloučeniny charakterizované přítomností více […]
Medicína 2.1.2025
Po vánočních hodech zpět do reality. V Česku významně přibývá pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Podle odborníků se počet nemocných s tzv. idiopatickými střevními záněty (IBD), mezi které obě nemoci patří, vyšplhá přibližně do pěti let až na 100 000. IBD choroby nejčastěji propukají kolem 20. až 30. roku věku. Léčit se musí […]
Historie Medicína 2.1.2025
Na jednu stranu podivín, který se v mládí rozhodl, že nebude jíst maso, pít alkohol a neožení se, na druhou stranu lékař s pronikavým úsudkem, který se nebál jít vlastní cestou. Za jeho podíl na zastavení cholery v Londýně mu město postavilo unikátní pomník v podobě historické vodní pumpy. K medicíně se John Snow dostal jen shodou šťastných okolností. Jeho […]
Medicína Zajímavosti 31.12.2024
Více než 55 milionů lidí na světě trápí demence neboli postupná ztráta vyšších mozkových funkcí. Příčiny rozvoje demence mohou být různé, od zranění mozku přes nejrůznější nemoci. Nejčastější formou demence, která může za 60 až 70 % případů, je Alzheimerova choroba. Dle nejnovějších zjištění se tato choroba vyhýbá taxikářům a řidičům sanitek. Co za tím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz