Domů     Medicína
Mléčnými výrobky proti rakovině tlustého střeva

Zatím z nejasných důvodů stoupá nyní počet mladých lidí, zejména ve vyspělých zemích, kteří trpí rakovinou střev. Odborníci se domnívají, že za tím stojí příliš průmyslově zpracovaná strava, a tak hledají potraviny, které by mohly toto riziko zvrátit.

Podle nejnovějšího výzkumu jsou jimi například mléčné a jiné výrobky s obsahem vápníku..

Rakovina tlustého střeva a konečníku je třetí nejčastější rakovinou na světě. Ročně se objeví 2 miliony nových případů a jeden milion lidí jí podlehne. Navíc se očekává, že do roku 2040 dosáhne počet nových diagnóz 3,2 milionu za rok a počet obětí vzroste na 1,6 milionu ročně.

Znepokojivý je především nárůst postižených mezi mladšími lidmi po celém světě. Od roku 1990 do roku 2018 vzrostl jen v Británii počet lidí ve věku mezi 25 a 49 lety s touto diagnózou o 22 %.

Ačkoliv jsou tyto trendy znepokojivé, dobrou zprávou je, že až polovině případů rakoviny tlustého střeva lze předejít změnou stravy a životního stylu. Klíčové je udržování zdravé hmotnosti, konzumace dostatečného množství vlákniny, omezení pití alkoholu, pravidelná fyzická aktivita a vzdání se kouření.

To vše přispívá ke snížení rizika. Podle odborníků sehrává důležitou roli rovněž strava, protože jeden z pěti případů rakoviny tlustého střeva souvisí s nadměrnou konzumací červeného nebo zpracovaného masa.

Pozor na alkohol a červené maso

Již dřívější studie naznačovaly, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet rakovině střev, ale důkazy nebyly jednoznačné, proto se Keren Papierová, nutriční epidemioložka na Oxfordské univerzitě, rozhodla tomuto fenoménu věnovat podrobněji.

Ve své studii zanalyzovala údaje od více než 540 000 žen za období 17 let, aby v nich hledala indicie pro to, jak 97 potravin, nápojů a živin ovlivňuje riziko rakoviny střev. Našla přesvědčivé důkazy o tom, že vápník střeva před rakovinou chrání, zatímco alkohol a červené či zpracované maso její riziko zvyšují.

Každých 20 g alkoholu denně, což je velká sklenice vína, zvyšuje riziko rozvoje rakoviny střev o 15 %, každých 30 g červeného či průmyslově zpracovaného masa denně pak o 8 %. Oproti tomu 300 mg vápníku denně, což je množství nacházející se v půl litru mléka, je podle závěrů studie spojeno s o 17 % nižším rizikem rakoviny střev, přičemž nemléčné zdroje vápníku, jako je například obohacené sójové mléko, mají obdobný účinek.

Půl litru mléka denně

„Tato komplexní studie poskytuje robustní důkazy o tom, že mléčné výrobky mohou pomoci předcházet rakovině tlustého střeva a konečníku, a to především díky vápníku, který obsahují,“ shrnuje zjištění Papierová.

A dodává: „Vápník má podobný účinek v mléčných i nemléčných zdrojích, což naznačuje, že byl hlavním faktorem zodpovědným za snížení rizika rozvoje rakoviny o téměř pětinu.“ Studie se zaměřila na ženy po menopauze, její závěry by ale měly platit i pro muže a mladší dospělé.

„Myslíme si, že vápník může chránit před rakovinou tlustého střeva a konečníku tím, že se naváže na žlučové kyseliny a volné mastné kyseliny v tlustém střevě, což pomáhá snižovat jejich rakovinotvorný potenciál,“ říká k tomu Papierová.

Vzhledem k tomu, že právě tento typ rakoviny je na vzestupu u mladých lidí, je dobrou zprávou, že mu lze předcházet úpravou stravy. Vedle omezení množství alkoholu a červeného masa stačí denně vypít půl litru mléka, aby se riziko rozvoje tohoto zákeřného onemocnění snížilo téměř o pětinu.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Medicína Zajímavosti 24.10.2025
Dlaždicové karcinomy hlavy a krku (HNSCC) jsou šestou nejčastější formou tohoto onemocnění na světě, kterým ročně podlehne na 350 000 pacientů. Novou nadějí by pro ně mohl být injekčně podávaný lék amivantamab, který zmenšuje velikost nádorů a umožňuje pacientům „zapomenout“, že mají rakovinu… HNSCC představuje skupinu nádorů, které vznikají ve slizničních buňkách v oblasti krku, […]
Medicína Objevy 23.10.2025
Už desítky let je jasné, že kouření stojí za drtivou většinou případů rakoviny plic. Nyní se ale objevují důkazy, že svou roli ve vzniku plicních nádorů může hrát nejen to, co člověk vdechuje – ale i to, co máme na talíři. Přestože jídlo nepřichází do přímého kontaktu s plícemi, vědci v nové studii poukazují na […]
Medicína Zajímavosti 21.10.2025
Z nejnovější studie, ve které tým odborníků z University of Cambridge analyzoval tisíce lidí s obezitou, vyplynulo, že lidé s určitými formami genu MC4R mají nižší hladinu cholesterolu než jiní jedinci se stejně vysokým indexem tělesné hmotnosti. Tento gen způsobující obezitu je tak paradoxně chrání přes kardiovaskulárními onemocněními. Obezita je často spojována s vysokou hladinou […]
Medicína Zajímavosti 19.10.2025
Britští vědci spustili ambiciózní pětiletý projekt s názvem Synthetic Human Genome (SynHG), jehož cílem je laboratorně vytvořit dlouhé úseky lidské DNA a následně je vložit do živých buněk. To, co možná vypadá jako námět béčkového hororu má však jasný účel: badatelé doufají, že tak lépe pochopí, co se vlastně v genomu děje a jak by […]
Medicína Zajímavosti 17.10.2025
Při endometrióze rostou buňky endometria neboli výstelky děložní dutiny i mimo dělohu, což má za následek silné bolesti v oblasti pánve, nepravidelnou menstruaci a často i neplodnost. Nemoc postihuje asi 10 % žen v reprodukčním věku a neexistuje na ni lék. Začíná se však dostávat do popředí lékařského zájmu, a tak by již brzy mohly […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz