Domů     Příroda
První svého druhu: Příslušenství z Velké tichomořské odpadkové skvrny
Jan Zelenka 17.10.2024

Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility.

Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní prvek příslušenství pro model EV3 se bude nabízet na vybraných trzích; zákazníci jej budou moci objednávat po uvedení modelu na trh.

Vzor „geometrických vln“ na rohoži do zavazadelníku se inspiroval designovou filozofií „spojené protiklady“ Kia, kdy připomíná vlny a proudění odpadu do prostoru sběru, čímž odráží postup organizace The Ocean Cleanup při těžbě plastového odpadu z oceánu.

Podíl plastů recyklovaných z oceánu a používaných k výrobě rohože do zavazadelníku činí 40 %; dalších 35 % připadá na termoplastický vulkanizát (TPV) a 25 % na anorganický materiál.

Nové příslušenství pro EV3 je praktickým výstupem partnerské spolupráce Kia s organizací The Ocean Cleanup.

Plastová rohož je přitom stejně odolná, praktická a funkční jako rohož klasická. Na každé rohoži je kromě loga organizace The Ocean Cleanup uveden i QR kód, jehož prostřednictvím zákazníci získají podrobné informace o vývoji produktu a partnerské spolupráci.

Kia a organizace The Ocean Cleanup od počátku sedmiletého projektu spolupráce (zahájeného v roce 2022) neúnavně hledají inovativní cesty, jak plastový odpad z Velké tichomořské odpadkové skvrny přetvářet v užitečné produkty.

S ohledem na jedinečné vlastnosti těžby plastu z oceánu se nejprve provádí třídění, recyklace a zpracování plastu v souladu s přísnými kvalitativními standardy Kia.

Na rozdíl od plastů teprve mířících do oceánů je surovina poskytovaná organizací The Ocean Cleanup tvořena výhradně materiálem, který již v oceánu byl, což se promítá do vyšší náročnosti recyklace. To znamená, že plasty musejí splňovat standard CoC (Chain of Custody) za účelem vysledovatelnosti a potvrzení původu materiálu.

Nová rohož do zavazadlového prostoru se bude v limitované edici nabízet na vybraných trzích.

V souladu se svými cíli na poli trvalé udržitelnosti Kia aktivně začleňuje recyklované plasty a další ekologické materiály do svých nejnovějších modelů. To platí i pro čistě elektrické vlajkové SUV – model EV9 – kde se uplatňují recyklované rybářské sítě k výrobě materiálu podlahové krytiny, resp.

recyklované plastové lahve k výrobě čalounění sedadel. V případě modelu EV6 se zase využívají látky a rohože vyráběné z recyklovaných plastů.

Ve snaze podpořit obecnější vizi stát se průkopníkem trvale udržitelné mobility se Kia zavázala zvýšit používání udržitelných materiálů ve svých budoucích produktech a do roku 2030 navýšit podíl recyklovaných plastů ve vozidlech této značky na více než 20 %.

Tímto krokem Kia potvrzuje své zasazení vytvořit kruhový systém recyklace zdrojů s využitím plastů z oceánů.

Kia do roku 2030 navýší podíl recyklovaných plastů ve svých vozidlech na 20 %.

Foto: Kia
Související články
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, které způsobuje stále častější a intenzivnější povětrnostní jevy. Změna klimatu výrazně ovlivňuje extrémní povětrnostní jevy, jako jsou například záplavy, které minulý měsíc zasáhly šest evropských zemí. […]
V tibetštině je nazýván Čumulangma, v nepálštině Sagarmatha. Je to ikonická část pozemské topografie, představuje smrtelné nebezpečí pro horolezce a zároveň je geologickým zázrakem. A navíc stále roste. Takový je Mt. Everest. S vrcholem ve výšce 8 848,86 metrů nad mořem bez problémů drží titul nejvyšší hory světa. Jistě, havajská Mauna Kea měří od úpatí […]
Vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že po nanesení žlutého potravinářského barviva tartrazinu na kůži myší, dojde k jejímu zprůhlednění, a tak je možné sledovat jejich střeva a břišní orgány či cévy v mozku bez nutnosti chirurgického výkonu. Po smytí barviva získá kůže opět normální barvu. Potravinářské barvivo po nanesení dočasně zprůhlední kůži, svaly a pojivové […]
Příroda je plná travičů. Není před nimi úniku, jsou ve vodě, ve vzduchu i na souši, od těch nejdrobnějších, bakterií, až po šestimetrovou kobru královskou. Všichni ale mají jedno společné – v jejich jedech jsou látky, které by mohly nesmírně pomoci při léčení různých nemocí. V únoru tohoto roku rozvířila atmosféru v Lakewoodu v americkém státě […]
Mimořádný objev se podařil vědcům z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Ve spolupráci s německými kolegy z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research identifikovali u rostliny čirok pyl s unikátními vlastnostmi. Výzkum by v budoucnu mohl pomoci se šlechtěním odolnějších zemědělských plodin. O objevu informuje prestižní časopis The New […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz