Domů     Medicína
Chřipkové období: Posilněte imunitu včas

komerční sdělení

Imunita, neboli obranyschopnost našeho organismu, je klíčová sice neustále, o to větší význam má ale během podzimního a zimního pochmurného počasí. V tomto období totiž útočí infekční viry a bakterie naplno a riziko nachlazení a chřipky je mnohem vyšší než v jiných částech roku.

Naštěstí existuje celá řada způsobů, jak svou imunitu podpořit, abyste si období plné vonných svíček a barevného listí užili v plné síle.

Máte sníženou imunitu?

Snížená imunita se často projevuje zvýšenou únavou, častějšími infekcemi, jako jsou nachlazení, chřipky nebo opar, a pomalejším hojením ran. Můžete se cítit vyčerpaní i po dostatečném spánku a běžné aktivity vám mohou připadat náročnější.

Pokud se u vás tyto příznaky objevují opakovaně, doporučujeme konzultovat svůj stav s lékařem.

Základem silné imunity je vyvážená a pestrá strava

Vyvážený a plnohodnotný jídelníček je alfou a omegou pro zdravé tělo i silnou imunitu. V potravinách se zaměřte na rozmanitost, abyste kombinovali různé potraviny a zároveň dodržovali optimální poměr všech makroživin.

Pro posílení imunity nezapomeňte na dostatečnou dávku ovoce a zeleniny. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat denně minimálně 400 gramů ovoce a zeleniny. Ideální je zakomponovávat zeleninu do každého jídla.

Ovoce si můžete dát jako doplnění svačiny nebo snídaně. Nezapomínejte ale, že samotná zelenina či ovoce vás nezasytí. Kombinujte je proto vždy s dalšími živinami, především bílkovinami a tuky.

TIP: Doplnit zásoby potravin a doplňků můžete u My Protein, kde najdete nejen proteiny, ale i sportovní výživu, tyčinky a snacky nebo třeba vitamíny. Myprotein slevový kód vám zajistí, že vám žádná akce neunikne.

Pro silnou imunitu je klíčová také zdravá střevní mikroflóra. Dopřávejte si proto pravidelně probiotika ve formě kefíru, kysaných jogurtů, kysaného zelí a dalších fermentovaných potravin.

Jaké doplňky stravy pravidelně doplňovat?

Dnešní trh se doplňky stravy jenom hemží, jak se v nich tedy zorientovat a co zobat pravidelně? Obecně můžeme říct, že pokud bude vaše strava vyvážená, vitamíny a minerály suplementovat nemusíte. Ne vždy je ale snadné všechny potřebné živiny získat ze stravy. Doporučujeme proto doplňovat:.

– Vitamín C: Je základ pro silnou imunitu. Doporučujeme vybírat takový, který se postupně uvolňuje a lépe se tak vstřebá.

– Vitamín D: Vám pomůže nahradit chybějící sluneční paprsky.

– Zinek: Je to nenahraditelný prvek v procesu prevence a budování imunity.

– Probiotika: Můžete je kromě stravy získávat i z doplňků.

– Rakytník: Podporuje imunitu i správnou činnost kardiovaskulárního systému, pomáhá také při trávení.

– Hlíva ústřičná: Může snižovat hladinu cholesterolu, snižuje záněry a zlepšuje funkci jater.

Pro doplňky běžte do Benu. Ale nejdřív mrkněte na Benu slevový kód, abyste si ulovili doplňky stravy za ty nejlepší ceny.

Pohyb pro zdraví těla i mysli

Pro dobrý pocit, ale i lepší fyzickou kondici a pevné zdraví je pravidelný pohyb klíčový. Pokud to počasí dovolí, buďte na čerstvém vzduchu. I krátká procházka v parku či v lese vám dodá energii do zásoby a posílí obranyschopnost.

Na podzim jsou také jako dělané příjemná uvolňující cvičení, jako je jóga, pilates nebo plavání. Kromě posílení svalů a zlepšení flexibility pomáhají také odbourávat stres. A méně stresu znamená lepší imunitu.

U výběru vhodného pohybu je ale důležité především to, aby vás aktivita bavila. Jakmile se do ní budete nutit, pravděpodobně u její pravidelnosti nevydržíte. Dejte si čas a najděte si ideální druh pohybu přímo pro vás.

Dostatek spánku a méně stresu

Spánek je pro imunitu mimořádně důležitý, během něj se totiž naše tělo regeneruje a posiluje. Dopřejte si denně alespoň 7 až 8 hodin spánku. Skvělé jsou různé monitorovací nástroje, jako jsou chytré hodinky, náramky nebo prsteny.

Ty vám pomohou změřit kvalitu a délku vašeho spánku a podle výsledků můžete upravit své stávající spací návyky.

Imunitu oslabuje také stres a negativní myšlenky. Na povel se jich sice zbavit většinou nejde, každý den ale můžete jít naproti klidnější a pozitivnější mysli. Najděte si čas na své koníčky a relaxaci. Občas pomůže i jenom prosté “koukání do blba”, které vám trochu zrestartuje hlavu.

Občas právě tyhle maličkosti mají velký efekt, tak si během dne hledejte cesty a způsoby, jak to může fungovat u vás.

Související články
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
Antibiotická rezistence se stává jednou z největších výzev současného zdravotnictví. Miliardy lidí v chudých zemích si nemohou dovolit ani základní antibiotika na léčbu běžných bakteriálních infekcí, na což ve svých důsledcích mohou doplatit i bohaté země. Pokud se rychle nezmění přístup k tomuto problému, svět se může vrátit do doby, kdy i jednoduchá infekce znamenala […]
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost. V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva… Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt […]
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí ve světě i u nás. V roce 2022 trpělo nějakou nemocí srdce téměř 3 miliony Čechů. Lékaři tradičně hodnotí riziko rozvoje těchto chorob u pacientů na základě vysokých hodnot LDL tedy „špatného“ cholesterolu. Nový výzkum ukazuje, že je přínosné sledovat i další parametry… Lékaři se snaží předvídat riziko […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz