Domů     Vesmír
Země mohla mít před 466 miliony lety svůj prstenec
Martin Janda 21.9.2024

Před 466 miliony lety byla zemská pevnina pustá, zato v moři se to už životem hemžilo. A pokud by se nějaký trilobit, brachiopod nebo graptolid vynořil na hladinu a podíval se na oblohu, možná by spatřil třpitivý prstenec obepínající Zemi.

Čerstvá studie publikovaná tento měsíc spojuje nárůst počtu impaktních kráterů během ordoviku s prstencem tvořeným asteroidem a jeho troskami, který mohl po miliony let obklopovat naši planetu. Vědci již dlouho spekulují o původu takzvané ordovické meteorické události, během které byla Země neobvykle intenzivně bombardována vesmírnými tělesy.

Výsledkem byly desítky kráterů a sedimenty plné meteoritů. Dřívější výzkum přisuzoval tento jev velkému asteroidu, který se rozpadl v hlavním pásu mezi Marsem a Jupiterem a jehož úlomky zasáhly vnitřní části Sluneční soustavy, včetně Země.

Ale co kdyby se tento dávný objekt rozpadl přímo v blízkosti Země? Výzkumníci vedení Andym Tomkinsem, profesorem geověd na Monash University v Austrálii, předpokládají, že asteroid proletěl tisíce mil od Země, dostatečně blízko na to, aby ho roztrhala gravitace naší planety.

Trosky z tohoto rozpadu se následně spojily a vytvořily prstenec kolem rovníku, což by mohlo souviset s dramatickými změnami klimatu a biodiverzity v té době. „Nápad jsem dostal, když jsem četl populárně-vědecký článek o měsíci Phobos a Deimos, které mohly vzniknout z prstence kolem Marsu,“ řekl Tomkins, jehož studie byla zveřejněna v časopise Earth and Planetary Science Letters.

„To mě přivedlo k úvaze, jak bych našel důkazy o tom, že Země měla v minulosti prstenec.“.

Tomkins a jeho tým zmapovali místa na Zemi, kde se nachází 21 kráterů z období ordoviku. Pokud by trosky pocházely z hlavního pásu asteroidů, měly by být krátery rozmístěny po celé planetě. Nicméně, krátery byly soustředěny kolem rovníku, což naznačuje, že je mohly způsobit meteority padající z rovníkového prstence.

„To nás přivedlo na správnou stopu,“ řekl Tomkins. „Všechny jsou poměrně blízko rovníku, a to je těžké vysvětlit běžnými procesy impaktních kráterů.“.

Tým také tvrdí, že neexistují důkazy o tom, že by Mars nebo Měsíc zažily podobný nárůst impaktních kráterů ve stejné době, což naznačuje, že trosky byly lokalizovány pouze na Zemi. Vědci také poukázali na ordovické meteority ze Švédska, které vykazují nízkou expozici radiaci ve vesmíru, což znamená, že trosky dopadly na Zemi během několika desítek tisíc let po rozpadu mateřského tělesa.

Naopak trosky z hlavního pásu asteroidů bývají vystaveny vesmírné radiaci po miliony let.

Tým také zvažoval, zda stín vržený prstencem na Zemi neochladil planetu a nespustil takzvanou hirnantianskou dobu ledovou, která dramaticky ovlivnila vývoj života. Tomkins připustil, že tato hypotéza je více spekulativní, ale zaslouží si další výzkum.

Profesor geologie na Lundské univerzitě ve Švédsku Birger Schmitz pochválil tým za jejich novátorský přístup, ale poznamenal, že je třeba více dat. „Tato práce nabízí zcela nový pohled a určitě nás posune o krok blíže k pochopení toho, co se během ordoviku stalo,“ řekl.

Profesorka geověd na Curtin University v Austrálii Gretchen Benedix označila studii za „dráždivou“, ale zůstává skeptická. Poznamenala, že meteority mohly dopadat daleko od rovníku, aniž by po sobě zanechaly geologické stopy.

FOTO: AI

Související články
Když se asteroidy přibližují k Zemi, obvykle se dějí dvě věci. Buď ve většině případů Zemi minou nebo naši planetu zasáhnou a vytvoří na obloze jasnou světelnou čáru nebo v horším případě dopadnou až na povrch. Avšak v ojedinělých případech je asteroid zachycen gravitací Země a nějaký čas obíhá planetu, čímž se z něj stává […]
Sonda BepiColombo, společná mise Evropské a Japonské vesmírné agentury, dokončila jeden ze svých průletů kolem Merkuru. Následně zaslala snímky znázorňující krátery posetý povrch planety, kterou začne obíhat v roce 2026. Ve čtvrtek se sonda přiblížila k Merkuru více než kdykoli předtím a zaslala ostré černobílé snímky nehostinného, skvrnitého povrchu planety při východu slunce. Sonda BepiColombo […]
Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je výstup na povrch Měsíce s pomocí virtuální reality. Tréninkovou misi pořádá Akademie věd ČR v rámci Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo s dalšími partnery […]
Díky měření evropské sondy Planck víme, že vesmír je starý 13,81 miliardy let. Když mu tedy bylo 350 milionů let, byl takříkajíc v dětském věku. Přesto už obsahoval uhlík, základní stavební kámen života, jak jej známe ze Země. Vyplývá to z pozorování Webbova teleskopu, který ve svém pohledu do vesmírné minulosti odhalil galaxii, ve které […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz