Domů     Příroda
Inspirujeme se v boji s rezistentní E.coli u goril?
Zdroj: Pixabay

Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však mohou způsobovat nebezpečná onemocnění, a navíc jsou stále častěji rezistentní vůči antibiotikům. K vývoji nových léků by nás mohly inspirovat gorily….

E.coli produkuje řadu látek, které brání síření patogenních bakterií v lidském těle a podílí se i na tvorbě některých vitaminů. Určité kmeny však mohou u lidí vyvolat těžko léčitelné infekce, jako je zápal plic či infekce krevního řečiště.

Jejich nebezpečnost stoupá, protože si vytváří odolnost vůči antibiotikům. Ačkoliv těmito bakteriemi mohou být nakaženy i lidoopi, jak se prokázalo u goril nížinných (Gorilla gorilla gorila) v gabonském národním parku Moukalaba-Doudou, nepotýkají se tato zvířata s žádnými závažnými příznaky nemoci.

Gorily žvýkají kůru některých stromů

Vědci se proto rozhodli zjistit, jak to gorily dělají, že mohou hostit tyto patogenní druhy E.coli, aniž by jim tyto působily vážné zdravotní problémy. Vycházeli přitom z předpokladu, že by to mohlo souviset s rostlinami, které gorily jedí, ačkoliv nejsou zásadní pro jejich výživu, jako je například kůra stromů.

Vědci identifikovali čtyři druhy rostlin, které tvoří součást gorilí stravy a zároveň je k léčení využívali i tradiční léčitelé v regionu, který gorily obývají.

„Jedním z kritérií pro zařazení různých rostlin do našeho výzkumu byla skutečnost, že vybraná rostlina, kterou gorily konzumovaly, byla rovněž používána v tradiční medicíně,“ vysvětluje hlavní autor Leresche Even Doneilly Oyaba Yinda, bakteriolog z Interdisciplinary Medical Research Center of Franceville.

Vybrány byly: vlnovec pětimužný (Ceiba pentandra), až 70 metrů vysoký tropický strom, dále obří žlutá moruše (Myrianthus arboreus), které se přezdívá opičí plod, poté tropické dřevo iroko (Milicia excelsa) neboli africký teak a fíkovník (Ficus).

Myrianthus arboreus, zdroj: WikiCommons by AGRIPO

Extrakt z kůry měl antibakteriální účinky

Tradiční léčitelé využívají kůru těchto stromů v infuzích, extraktech a mastech k léčení mnoha neduhů od kašle přes únavu a průjem po žaludeční vředy. Gorily kůru těchto stromů žvýkají, i když základem jejich stravy je ovoce.

Primatologové nicméně považují kůru za záložní potravu pro lidoopy v okamžiku, kdy jimi preferované potraviny jsou méně dostupné. Výzkumníci vytvořili extrakt z kůry každého z těchto stromů a poté testovali jejich účinky na patogenní druhy E.coli, které se u gabonských goril běžně vyskytovaly.

Kůra všech čtyř stromů měla antibakteriální účinky, přičemž každý vykazoval určitou aktivitu proti alespoň jednomu z 10 testovaných kmenů E. coli. Kůra vlnovce pětimužného dosahovala nejlepších výsledků při inhibici růstu E.coli, protože působila proti všem 10 patogenním kmenům.

„Tyto čtyři rostliny mají silný potenciál pro léčbu multirezistentních bakteriálních infekcí u lidí,“ domnívá se Yinda. „Jejich antibakteriální a antioxidační vlastnosti mohou vysvětlovat rovněž jejich použití v tradiční medicíně,“ dodává.

Štítky:
Související články
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
Vlastně je to hned několik různých signálů. Jedna jediná aromatická látka funguje jako rozpoznávací znamení pro řadu organismů včetně člověka. A v biotechnologii by se dala využít i pro sledování případné kontaminace pitné vody. Stačí, aby venku lehce sprchlo a krajinou se začne šířit podmanivě krásná vůně vlhké půdy. Patrně není člověka, který by ji nevdechoval […]
Lední medvěd jako trosečník na malé kře je smutným symbolem oteplování klimatu. Jeho situace nemá řešení. Nemá se kam vypravit za lepšími podmínkami pro život, jeho svět zmizí. A tak se musí přizpůsobit – zmenšením.   Zmenšení tělesných proporcí je poměrně účinný způsob, jak obstát ve stále teplejším klimatu. Má to prosté fyzikální vysvětlení: Čím […]
Příroda dokáže být fascinujícím způsobem brutální. Houba zvaná Cordycep, které se v přírodě nachází více než 600 druhů, se modifikuje přesně podle hmyzu, který napadá. Třeba Ophiocordyceps unilateralis přeměňuje mravence v zombie. Jsou ale i jiné a výstřednější druhy. Hmyzomorka muší (Entomophthora muscae) je druh houby, která napadá mouchy. Postup je jednoduchý. Nejprve oběť nakazí, pak […]
Mimořádný objev se podařil vědcům z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Ve spolupráci s německými kolegy z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research identifikovali u rostliny čirok pyl s unikátními vlastnostmi. Výzkum by v budoucnu mohl pomoci se šlechtěním odolnějších zemědělských plodin. O objevu informuje prestižní časopis The New […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz