Domů     Technika
Digitální dvojčata olympioniků
Veronika Tyrková 11.9.2024
FOTO: Unsplash

Na letošní olympiádu lákali její organizátoři jako na hry poháněné inovacemi. A nešlo o plané řeči. Kromě nových světových rekordů a nezapomenutelných sportovních okamžiků představovala Paříž 2024 také defilé nejnovějších moderních technologií..

Organizátoři v Paříži posunuli vytvořením digitálních dvojčat téměř všech svých sportovišť tuto iniciativu na novou úroveň. Na hry se tak bude možná vzpomínat jako na sportovní událost, která zahájila éru interaktivního řízení akcí založeného na datech a vydláždila cestu k chytřejšímu a udržitelnějšímu plánování.

Ticho před bouří

Spolu s Aquatics Centre určeným pro vodní sporty je Le Bourget jediným sportovním zařízením, které bylo postaveno speciálně pro Paříž 2024. Zbrusu nový domov lezeckých závodů obsahuje pět lezeckých stěn a vnitřní i venkovní stěny pro rozcvičky sportovců a soutěžní akce.

Než se na něj, stejně jako na jakékoliv jiné sportoviště, vpustili diváci a sportovci a začala se psát olympijská historie, bylo třeba postarat se o jeho řádnou přípravu. Úprava světelných podmínek, vyhodnocení toku davu, umístění kamer pro optimální přenos – to vše donedávna vyžadovalo celý organizační tým pracující přímo na místě.

Pařížská sportovní událost ovšem využila speciální technologii britské společnosti OnePlan, díky které bylo možné velkou část toho obstarat třeba i z home office.

Virtuální dvojník

V zásadě jde o virtuální model, ať už zamýšleného nebo reálného fyzického předmětu, systému nebo procesu. Může se jednat o stroj i celé město. Jádrem digitálních dvojčat je sofistikovaná kombinace 2D, HD, leteckých a satelitních map.

Senzory umístěné na skutečném sportovišti sbírají data o počasí, osvětlení či ozvučení. Výsledkem je vysoce věrný interaktivní model, se kterým lze manipulovat v reálném čase. Například plánovat pozice a úhly kamer k zachycení těch nejlepších záběrů.

Jak uvedl technologický ředitel Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Ilario Corna: „Mohli jsme například předvídat, kde budeme potřebovat napájení, kde budeme muset umístit kamery – to vše, aniž bychom museli být pokaždé na místě.“.

Každý záběr se počítá

Technologie ale neusnadní práci jen organizátorům. Vědci z University of Virginia vytvořili digitální dvojčata pro plavecký tým, reprezentující na olympijských hrách USA.

Závodníky do speciálních obleků, nazývaných inerciální měřící jednotky, navlékají už od roku 2015. Se senzory rozprostřenými od zápěstí po kotníky následně sportovci procházejí řadou testů a generují soubor dat, který znázorňuje dopad každé rotace, šplouchnutí, tahu a kopu na jejich zrychlení.

Výsledkem je vytvoření digitálního dvojčete sportovce, zrcadlící jeho pohyby s přesností na milisekundy. „Nedávno jsme začali používat pokročilé senzory, které měří sílu generovanou rukama plavce. Tyto high-tech pásky měří tlakový rozdíl mezi dlaní a stranou ruky a odhalují směr síly.

Síla aplikovaná v jiném směru, než dopředu, je zbytečná síla,“ uvedli vědci z University of Virginia pod vedením profesora matematiky Kena Ono.

Související články
Společnost OpenAI slaví. Nedávno totiž světu představila nový model umělé inteligence o1-preview, která dokáže uvažovat jako člověk. Namísto běžných situací by však měla najít uplatnění především v profesionální sféře. Jedná se o první model z nové řady, který má ambici zlepšit schopnosti strojového uvažování a řešení složitých problémů – zejména v oblastech vědy, kódování nebo […]
Gaming disorder neboli závislost na videohrách je Světovou zdravotnickou organizací uznávaná jako duševní choroba. Je jí myšleno hraní her na počítači, notebooku, tabletu, konzoli či mobilu v takové míře, že hráči přináší negativní důsledky v oblasti duševního a tělesného zdraví i mezilidských vztahů. Tato závislost ohrožuje až čtvrtinu českých dětí! Z vládní Zprávy o digitálních […]
Omezení rychlosti na 30 km/h vede podle nového výzkumu k sedmatřicetiprocentnímu poklesu úmrtí při dopravních nehodách. Kromě toho se při takovém snížení rychlosti snižuje jak hluk, tak i emise a spotřeba paliva. Studie, jejíž autory jsou řečtí vědci George Yannis a Eva Michelaraki, se zaměřila na kvantifikaci v oblasti bezpečnosti, životního prostředí, energie, dopravy, obyvatelnosti […]
Fyzika kolem nás, v nás, ale i daleko od nás, je fascinující. Určuje pravidla všem ostatním vědám. Fyzika není jen dílem ve velké skládačce, nýbrž je podkladem, na kterém leží vše. Tato rubrika představuje příběh jedné z částic. Tentokrát elektronu… Elektrony jsou malé částice s velmi malou hmotností, ale jejich vliv je obrovský. Váží pouze […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz