Domů     Medicína
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Zdroj: Pixabay

Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření.

Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví?.

Lidské tělo tato různá záření v určité míře absorbuje. Jsou pohlcovány v tkáních a mohou je ovlivňovat. Hodnota, která měří toto tak zvané absorbované záření se nazývá SAR (Specific Absorption Rate) a udává se ve wattech na kilogram.

V lidském těle probíhající procesy, například impulsy, které dává mozek nervové soustavě, mohou být při dlouhodobému vystavení elektromagnetickému záření narušeny. Ačkoliv mobilní telefony vydávají mnohem menší množství záření než třeba mikrovlnná trouba, používáme je výrazně častěji a navíc v blízkosti hlavy.

Škodí lidem elektromagnetické záření?

Jejich prostřednictvím nejen telefonujeme a posíláme zprávy, ale také sledujeme sociální sítě i dění ve světě, posloucháme hudbu, nahrazují nám papírové diáře i budíky. Proto vznikly obavy, že by mobilní telefony mohly mít negativní vliv na lidské tělo, zvláště když zvyšují teplotu tkání, především mozku.

Proto byly klasifikovány Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC – International Agency for Research on Cancer) jako potenciálně karcinogenní. Studií, které se zabývaly vztahem mezi „mobily“ a rakovinou vzniklo mezi roky 1994 až 2020 přes 5 000.

Zdroj: Pixabay

Nyní pověřila Světová zdravotnická organizace (WHO) jejich přezkoumáním Australskou agenturu pro radiační ochranu a jadernou bezpečnost (Arpansa). Ta nejprve vyřadila studie s nízkou relevancí, takže konečná analýza zahrnovala 63 pozorovacích studií, což z ní i tak dělá dosud nejkomplexnější přehled.

Revize studií nezjistila žádnou celkovou souvislost mezi používání mobilního telefonu, ať už s ohledem na délku či četnost jeho užívání, a rakovinou. Odborníci se přitom soustředili na nádory centrálního nervového systému, včetně mozku, mozkových blan, hypofýzy a ucha, stejně jako na nádory slinných žláz.

Mobilní telefony a rakovina

„Došli jsme k závěru, že důkazy neukazují souvislost mezi mobilními telefony a rakovinou mozku či jinými rakovinami hlavy a krku,“ shrnuje zjištění profesor Ken Karipidis, asistent ředitele pro hodnocení zdravotních dopadů společnosti Arpansa.

Ujištěním o správnosti jejich závěrů je podle Karipidise i fakt, že … „i když požívání mobilních telefonů raketově stouplo, výskyt mozkových nádorů zůstal stabilní,“ říká.

A dále vysvětluje: „Označením radiofrekvenčních elektromagnetických polí v roce 2011 za možný karcinogen je WHO postavila na roveň se stovkami dalších látek, u nichž jsou důkazy o škodlivosti nejisté, jako je aloe vera, nakládaná zelenina a práce v čistírně.“ Tim Driscoll, profesor na University of Sydney a předseda výboru Australské rady pro rakovinu, k závěrům studie říká:

„Myslím si, že by se lidé měli touto studií cítit uklidněni… používání mobilních telefonů by mělo být považováno za bezpečné, pokud jde o jakékoli obavy ze zvýšeného rizika rakoviny.“.

Štítky:
Související články
Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé […]
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz