Domů     Ostatní
Ženy snášejí pobyt ve vesmíru lépe než muži
Zdroj: Pixabay

I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí.

V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum ukazuje, že jejich imunita se rovněž lépe vyrovnává s pobytem ve vesmíru..

Podle studie německých vědců, jejíž výsledky zveřejnili ve vědeckém časopise Scientific Reports, jsou ženy astronautky ekonomičtější alternativou, zejména pro dlouhodobé cesty do vesmíru, než muži. Mají nižší nároky na vodu i kalorie, spotřebovávají méně kyslíku a při metabolických procesech produkují méně oxidu uhličitého a tepla.

Ženská posádka se tak jeví v podmínkách omezeného prostoru, energie i systémů podpory života jako efektivnější.

O 1695 kg potravin méně

Vědci vypočetli, že během 1080 dní trvající mise na povrch Měsíce by čtyřčlenná posádka složená pouze z žen potřebovala o 1695 kg potravin méně než ryze mužský posádka, což představuje úsporu ve výši 3,3 miliard korun, a navíc by se tím uvolnilo 2,3 metrů krychlových prostoru pro jejich skladování.

To odpovídá přibližně 4 % celkového obytného prostoru modulu HALO o objemu 60 metrů krychlových, jež by měl být součástí plánované vesmírné stanice NASA Gateway na oběžné dráze Měsíce.

Během delšího pobytu ve vesmíru dochází u astronautů vlivem mikrogravitace k degeneraci svalů, slábnutí kostí a snižování aerobní i senzomotorické kapacity. Proto musí pravidelně cvičit, aby zmírnili tyto negativní dopady.

Muži během cvičení spotřebovávají více kyslíku a produkujíc více CO2 a tepla než ženy. Ty pak mají během cvičení o 29 % menší ztráty vody, a proto jí potřebují méně na následnou rehydrataci. Mají také zpravidla nižší tělesnou hmotnost, což je zásadní pro vynesení kosmického plavidla na oběžnou dráhu.

Menší nároky na vodu, kyslík i prostor

Jejich menší velikost jim také umožní efektivněji využívat stísněný životní prostor vesmírných stanic, a to nejen stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce, ale i hypotetické základny na Marsu. Je tak možné, že první posádka, která se vydá k Marsu, bude ryze ženská.

Omezení týmu na jedno pohlaví by rovněž umožnilo efektivněji konfigurovat infrastrukturu potřebnou pro život na základě potřeb pouze jedné skupiny. Nyní se navíc týmu amerických vědců podařilo prokázat, že se těla žen rovněž lépe vyrovnávají se stresem, způsobeným letem do vesmíru, než mužská těla.

Zdroj: NASA by Norah Moran

Tým výzkumníků pod vedením Christophera Masona, profesora fyziologie na Weill Cornell Medicine v New Yorku, zkoumal, jak imunitní systém dvou mužů a dvou žen, kteří letěli do vesmíru jako civilisté v rámci mise SpaceX Inspiration4 v roce 2021, reagoval na let do vesmíru.

Výsledky následně porovnal s údaji od 64 dalších astronautů. Kosmický let vystavuje tělo jednotlivce a jeho imunitní systém specifickým faktorům prostředí, jako je mikrogravitace a radiace.

Lepší imunitní odpověď na úskalí vesmíru

Studie ukázala, že genová regulační a imunitní odpověď byla více narušena u mužů než u žen. Navíc u nich po návratu na Zemi trvalo déle, než se vrátila k normálu. Jedním z postižených proteinů byl například fibrinogen, který je rozhodující pro srážení krve.

Molekulární měření od posádky Inspiration4 byla porovnána s předchozími misemi, včetně studie NASA Twins Study, data NASA JSC, JAXA cfRNA a metaanalýzy studií vesmírných myší, které většinou toto pozorování potvrdily.

Mason se domnívá, že ženám pomáhá schopnost vyrovnat se s požadavky těhotenství. „Být schopna tolerovat velké změny ve fyziologii a dynamice tekutin může být skvělé pro zvládnutí těhotenství, stejně jako pro zvládnutí stresu vesmírného letu na fyziologické úrovni,“ vysvětluje.

„K potvrzení těchto trendů bude zapotřebí více studií, ale takové výsledky mohou mít dopad na dobu zotavení a možná výběr posádky, například více žen, pro mise ve vysokých nadmořských výškách, na Měsíc a do hlubokého vesmíru,“ dodává.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 9/2024, který vyšel 15. srpna 2024.

Štítky:
Související články
Paleontologům se v Německu podařilo objevit dva zuby a kolenní čéšku dosud neznámého hominida, který byl, se svojí vahou pouhých 10 kg, zřejmě nejmenším hominidem, který kdy obýval naši planetu. V oblasti kolem Augsburgu navíc nežil sám… Do skupiny označované jako hominidé dnes spadají vedle lidí ještě orangutani, šimpanzi a gorily. Zatímco člověk obývá všechny […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence u osob starších 65 let. K jejím příznakům patří poruchy paměti, poškození kognitivních a intelektuálních funkcí i fyzických schopností. Nyní vědci z Kodaňské univerzity zjistili, že průběh nemoci mohou zpomalit třísloviny obsažené například v granátovém jablku, malinách či vlašských ořeších. Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou či jinou formou […]
Kolem 1200 lidí v České republice a 300 000 celosvětově postihne každý rok rakovina štítné žlázy. Trpí jí především ženy, ale nevyhýbá se ani mužům, a věk nemocných se navíc snižuje. Komplikací této nemoci je fakt, že se ráda vrací, a to i po řadě let od vyléčení. Účinnější léčbu by mohl pomoci zajistit český […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz