Domů     Historie
Hubertus Strughold: Drsnými experimenty do síně slávy?
Za své experimenty si Strughold (uprostřed) vysloužil přízvisko „otec vesmírné medicíny“. Zdroj: Getty Images

Amerika to roku 1969 dokázala. Přistáním na Měsíci naprosto „převálcovala“ všechny inženýry i astronauty za železnou oponou. Mohlo by to být sladké a ničím neposkvrněné vítězství, nebýt jistého kostlivce ve skříni. Hubertuse Strugholda..

Proslavil se coby „otec vesmírné medicíny“, jelikož stál za vývojem palubního zařízení podpory života ve vesmíru. Jeho kariéra mohla být hvězdná…

Kdyby ovšem neprasklo, že se jedná o bývalého nacistu, který během 2. světové války mučil vězně v koncentračním táboře v Dachau.

Zapálený génius

Kontroverzní persona, kterou NASA „schovala“ pod svá křídla, se narodila 15. června 1898 v německém městě Westtünnen-im-Hamm. A již od mládí bylo jasné, kudy se bude ubírat její životní cesta. Strugholdův zájem o medicínu a přírodní vědy byl totiž abnormální.

Po získání doktorátu na prestižní univerzitě Georga Augusta v Göttingenu, zamířil s podporou Rockefellerovy nadace do USA, kde navštívil Chicagskou univerzitu a univerzitu Case Western Reserve v Clevelandu.

Své dveře mu však otevřely také lékařské laboratoře na Harvardu a Mayo Clinic. V té době již veškerou svou pozornost zaměřoval na leteckou medicínu.

Vědecké peklo

Dalo by se říci, že z kariérního hlediska měl štěstí… Jeho zájem o fyziologii a letectví ho totiž přivedl až k Robertu von Greimovi (1892–1945), vysoce postavenému muži v hierarchii Luftwaffe.

Tato známost a také skutečnost, že bádal na vojenských programech (ačkoli na první pohled jako civilní vědec), Strugholdovi umožnily získat nejen obrovské prostředky na výzkum, ale také osoby pro jeho nelidské pokusy.

Epicentrem jeho bádání se stal koncentrační tábor v Dachau. „Jednalo se o experimenty s působením velkých výšek a mrazu prováděné na tamních vězních,“ uvedl bývalý imigrační úředník a lovec nacistů, Anthony DeVito.

Za svou práci byl Strughold Němci náležitě oceněn, když obdržen nebývale vysokou hodnost, a to rovnou plukovnickou.

Úspěšně propašován

Jakmile 2. světové válce odzvonilo, stal se fyziolog součástí rozsáhlého „pašování“ vědců v rámci projektu Paperclip. Za oceán byl tehdy přepraven nejen Strughold, ale také Werner von Braun (1912–1977), Konrad Buettner (1903–1970) nebo Hans-Georg Clamann (1909–1995).

Poslední dva jmenovaní skončili společně s Hubertusem ve škole leteckého lékařství USAF na Randolphově letecké základně poblíž San Antonia v Texasu. V dobách, kdy Američané testovali upravené německé rakety V-2 a plastovými balóny vynášeli do vyšších vrstev atmosféry ovocné mušky či křečky, věnoval se Strunghold se svými lidmi medicínským důsledkům letu člověka do vesmíru.

Vesmírná celebrita

Později jeho renomé vystoupalo do takových výšin, že byl součástí všech hlavních vesmírných projektů Spojených států, čímž si vysloužil přízvisko „otec kosmické medicíny.“ Náplní jeho práce byl mimo jiné návrh skafandrů a systémů zajišťujících životní funkce astronautů.

Od roku 1963 udělovala Asociace vesmírného lékařství prestižní cenu nesoucí Strugholdovo jméno, konkrétně za přínos v leteckém lékařství. O 15 let později byl jmenován do mezinárodní Kosmické síně slávy.

Ikona nebo zločinec?

Když Hubertus Strughold roku 1986 zemřel, byl americkou celebritou. O 20 let později, ale bylo vše jinak. Na popud jednoho z návštěvníků Muzea vesmírné historie v Novém Mexiku totiž bylo jeho jméno z Kosmické síně slávy vyřazeno.

Minulostí se stalo také udílení „jeho“ ceny. A to z důvodu, že se jednalo o nepotrestaného válečného zločince. NASA však jeho nacistickou minulost šikovně přikryla. „Hubertus Strughold, M.D., přežil zkázu svého národa, emigroval do jiné země, vybudoval si novou kariéru ve zbrusu nové oblasti vědeckého výzkumu a stal se mezinárodně uznávaný jako živoucí legenda kosmické medicíny,“ uvedla v jeho oficiálním životopisu.

Související články
Stonehenge, komplex menhirů a kamenných kruhů, na jihu Anglie je nejslavnějším a největším britským monumentem doby bronzové. Léta byl považován za chrám Slunce, astronomický kalendář či svatyni. Nejnovější hypotézy však hovoří o tom, že se zkrátka jednalo o stavbu pro setkávání lidí. Nyní se vědcům zřejmě podařilo odhalit původ oltářního kamene, který je součástí Stonehenge. […]
Vikingové byli zkušení mořeplavci, obývající jižní Skandinávii, tedy dnešní Norsko, Dánsko a Švédsko, kteří podnikali loupeživé výpravy do Evropy, a byli tak postrachem obyvatel konsolidujících se evropských států. Podle závěrů nejnovějšího výzkumu se však i oni často ocitali v ohrožení života, a to dokonce ve své domovině. Odborníci se dlouhou dobu domnívali, že míra násilí […]
Slovo „plast“ dnes nemá dobrý zvuk. Počátkem minulého století to ale bylo úplně jinak. Objev první pevné hmoty vytvořené člověkem znamenal převrat v chemii a obrovský posun ve vývoji průmyslu. A také v osudu syna obyčejného vlámského ševce. Na belgické vesnici Sint-Martens-Latem nebylo nic zajímavého, dokud se tu na přelomu 19. a 20. století nezačali usazovat malíři. […]
Jen chvilka o samotě ve speciálně upravené místnosti, a pacient se dozví svoji diagnózu. „Zázračné“ přístroje rozpoznají vše, od zlomené kosti, přes pokažený zub až po nádorová onemocnění. Diagnostika je dnes klíčem k léčbě. Kdo ale stojí za vynálezy nenahraditelných přístrojů? Krystalky platnatokyanidu barnatého, ležící na stole v tmavé laboratoři, se při každém elektrickém výboji ve skleněné […]
Keramická soška nahé ženy, pocházející z pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem, patří k nejstarším známým soškám na světě. Mnoho let se odborníci domnívali, že do hlíny, z níž byla vyrobena, byly přimíchány i rozdrcené mamutí kosti. Nejnovější výzkum to ale vyvrací. Soška, kterou dne 13. července 1925 objevil tým archeologa Karla Absolona na […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz