Domů     Medicína
Infekce odolné vůči antibiotikům zabíjejí ve velkém africké děti
Zdroj: Pixabay

Antibiotika jsou základním kamenem moderní medicíny, bez nich je riziko smrtelné infekce přítomno při každé rutinní operaci, porodu či zranění. Penicilin od doby, kdy byl v roce 1928 objeven sirem Alexanderem Flemingem, zachránil téměř 500 milionů životů.

Jenže účinnost antibiotik klesá, takže se v boji s nemocemi ocitáme na začátku a nejohroženějšími jsou ti nejslabší a nejchudší – novorozenci v Africe..

V roce 2019 byly infekce odolné vůči lékům spojeny celosvětově s téměř pěti miliony úmrtí, což je více než na HIV a malárii dohromady. K více než 20 % z nich došlo v subsaharské Africe, kde jsou antibiotika nedostatkovým zbožím, navíc jsou často nesprávně předepisovaná a většina těch, kteří je potřebují, si je nemůže finančně dovolit.

Sepse je příčinou jednoho ze tří úmrtí novorozenců v Etiopii. Jedná se o stav, kdy tělo přehnaně reaguje na infekci.

Léčba na slepo prohlubuje rezistenci bakterií

Problémem je, že v řadě afrických nemocnicích nemohou být prováděny testy, které by jasně určily konkrétní bakterii, která infekci způsobila, aby se nasadila co nejúčinnější antibiotika. Místo toho lékaři zpravidla rovnou nasazují tak zvaná antibiotika „první linie“, což jsou léky, které se na infekce používají nejběžněji.

„Obvykle je musíme léčit naslepo,“ říká Tarekegn Bitew, novorozenecký lékař z nemocnice v etiopském Dessie.

Zdroj: Pixabay

„Pokud se nezlepší s antibiotiky ‚první linie‘, máme podezření na klinickou rezistenci na léky a slepě předepisujeme antibiotika ‚druhé linie‘,“ vysvětluje dále lékař. Jenže nesprávná antibiotika předepsaná odhadem znamenají, že se baterie budou nadále množit a stav pacienta se zhorší.

A co víc, vysoká koncentrace nemocných lidí, kterým byla předepsána nesprávná antibiotika, může v nemocnicích vést k tomu, že bakterie přežijí, zesílí a rozšíří se mezi pacienty. „Kdybychom v naší nemocnici testovali, byli bychom schopni zlepšit péči o pacienty,“ dodává Bitew.

Léky „poslední záchrany“ si lidé hradí sami

Základní léky přitom nemocnice hradí, ostatně proto je zkouší nasadit jako první. Když selžou a pacient potřebuje tak zvaná antibiotika „poslední záchrany“, musí si je hradit sám, na což převážná většina lidí nemá dost peněž.

Například 20 lahviček meropenemu stojí až pětinásobek průměrného měsíčního výdělku. Obdobná je situace i v Nigérii, kde zemře jedno z 25 dětí před dosažení jednoho měsíce, a to převážně na sepsi. Zejména u předčasně narozených dětí je šance na přežití infekce odolné vůči antibiotikům velmi nízká.

„Každý den se setkáváme s rodiči, kteří si léčbu nemohou dovolit,“ říká Folakemi Irewole-Ojo, ředitelka nemocnice v Lagosu, největším městě Nigérie. „Mnoho afrických dětí umírá na infekce odolné vůči lékům, děje se to v rozsahu pandemie,“ říká profesor Nicholas Feasey z Liverpool School of Tropical Medicine.

Dle jeho názoru je třeba v afrických nemocnicích zlepšit dostupnost testování, aby mohla být antibiotika nasazena cíleně, stejně jako očkování a čisté vody, a také zlepšit hygienické standardy ve zdravotnických zařízeních, jinak: „Nejkřehčí členové africké společnosti budou i nadále umírat.“.

Štítky:
Související články
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny? […]
Při srpkovité anémii mají červené krvinky odlišný tvar, místo promáčknutých piškotů jsou to protažené srpky, což omezuje množství kyslíku, které jsou schopné přenášet. Onemocnění s sebou přináší řadu život ohrožujících komplikací. Léčba existuje, ale je riziková a finančně náročná. Vědci však nyní zřejmě narazili na jednodušší způsob, jak nemoc vyléčit. Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění. […]
Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé […]
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz