Domů     Medicína
Nová naděje pro ženy: Imunosupresivní lék dokáže oddálit menopauzu až o pět let
Zdroj: Methodist_Hospital

Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily.

Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin..

Ženy po poslední menstruaci začnou trápit specifické problémy, jako jsou návaly, pocení, bušení srdce, poruchy rozhodování či potíže v sexuální oblasti. Mohou trpět i depresemi, výrazně se pak u nich zvýší zejména riziko propuknutí kardiovaskulárních onemocnění, před kterými je ženské pohlavní hormony chrání.

Farminghamská studie, na které se podílelo více než 10 000 obyvatel města Farmingham v americkém Massachusetts, prokázala, že do 50 let věku umírají muži na infarkt častěji než ženy.

Ženy po menopauze ohrožuje infarkt

Ovšem po menopauze, kdy je přestanou chránit estrogeny, u žen prudce stoupne riziko onemocnění srdce a během 20 let ženy muže dohoní. Po sedmdesátce dokonce ženy své mužské vrstevníky v úmrtnosti na infarkt myokardu předeženou.

Proto se odborníci snaží nalézt způsob, jak menopauzu u žen oddálit, a dopřát jim tak více let prožitých ve zdraví. Vedlejším efektem by samozřejmě byl fakt, že by byly schopné otěhotnět i ve vyšším věku.

Podle vědců z Kolumbijské univerzity by mohlo být dosažení oddálení menopauzy u žen snazš,í než se odborníci domnívali. Klíčem k něm by měl být rapamycin (či také sirolumus), sloučenina používaná k prevenci odmítnutí transplantovaného orgánu.

Je produkován bakterií Streptomyces hygroscopicus, poprvé byl izolován v roce 1972 ze vzorků pocházejících z Velikonočního ostrova. Zpočátku byl rapamycin využíván jako antimykotikum, ovšem upuštěno od toho bylo poté, co se zjistilo, že má silné imunosupresivní účinky.

Zdroj: Hopkins_Medical

Je oddálení menopauzy možné?

Yousin Suhová, profesorka reprodukčních věd, stejně jako genetiky a vývoje na Kolumbijské univerzitě, vede spolu se Zevem Williamsem, docentem ženského zdraví a vedoucím oddělení reprodukční endokrinologie a neplodnosti na Columbia University Irving Medical Center, studii ohledně vlivu rapamycinu na zpomalení stárnutí ženských vaječníků, což by mohlo pomoci oddálit menopauzu.

Studie zvaná Vibrant nyní zahrnuje 34 žen ve věku do 35 let, v budoucnu by však do ní měla být zapojena více než tisícovka žen.

První výsledky studie, během které ženy dostávají 5 mg rapamycinu týdně po dobu tří měsíců, jsou více než slibné. Suhová k tomu říká: „Je realistické doufat, že lék by mohl zpomalit stárnutí vaječníků o 20 %, aniž by ženy pociťovaly některý ze 44 vedlejších účinků, které rapamycin může mít, od mírné nevolnosti a bolestí hlavy až po vysoký krevní tlak a infekce.“ Ženy zahrnuté ve studii naopak avizují zlepšení svého zdravotního stavu, například lepší paměť, kvalitu pokožky i vlasů či větší množství energie.

Vzhledem k tomu, že vaječníky stárnou rychle, lze u nich pozitivní změnu pozorovat už za šest měsíců.

Ideální dávka rapamycinu

Vaječníky uvolňují vajíčka nepřetržitě, žena jich za měsíc ztratí asi 50, přičemž pouze jediné dosáhne ovulace. Malá týdenní dávka rapamycinu zpomaluje vaječníky, takže uvolní jen 15 vajíček za měsíc. Dávka 5 mg týdně je přitom relativně malá, pacienti po transplantaci užívají i 13 mg rapamycinu denně po celá léta.

Příliš velké dávky tohoto léku však mohou zcela zastavit ovulaci, což není žádoucí, případně vést k nepravidelné menstruaci či její absenci. Při dávce 5 mg rapamycinu týdně všechny testované ženy pravidelně menstruují.

„Po menopauze by ženy mohly rapamycin přestat užívat, ovšem vzhledem k širším zdravotním přínosům by pro ně mohlo být prospěšné v jeho užívání i nadále pokračovat,“ domnívá se profesorka Suhová. Doktorka Jennifer Garrisonová, neurovědkyně z Buckova institutu pro výzkum stárnutí, která se na studii nepodílela, k tomu říká:

„Tento výzkum je pozoruhodný a znamená změnu paradigmatu v biomedicínském výzkumu pro ženy.“ A dodává: „Z dosavadních výsledků si rozhodně můžeme vzít to, že udržení endokrinní funkce vaječníků s věkem nedotčené je nyní v našem dosahu.“.

Štítky:
Související články
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Rakovina plic si ročně vyžádá 1,8 milionů životů. U nás je každoročně nově diagnostikováno více než 6 000 pacientů s karcinomem plic a více něž 5 000 jich na tento zhoubný nádor zemře. Zejména u pokročilých forem onemocnění je míra přežití velmi nízká, zvrátit by to měla nová vakcína. Lékaři začali nyní testovat první mRNA […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz