Domů     Medicína
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
Zdroj: scientificanimations.com

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální poruchou u žen, která kromě řady nepříjemných příznaků může vést až k neplodnosti. Malá studie nyní zjistila, že příznaky PCOS by mohlo zmírnit užívání antimalarika artemisininu….

PCOS je hormonální porucha charakterizovaná vysokou hladinou mužských hormonů zvaných androgeny u žen. Příčiny vzniku tohoto syndromu, který postihuje 10 až 13 % žen v reprodukčním věku, nejsou zcela objasněny, nicméně roli sehrává i dědičnost a životní styl.

Onemocnění se projevuje poruchami menstruačního cyklu a silnou bolestí při menstruaci, nadměrným růstem ochlupení, kdy se chloupky mohou netypicky u žen objevit i kolem bradavek, na bradě či nad horním rtem.

Jak se PCOS projevuje a léčí?

Může se projevit také skrze „mužský typ“ vypadávání vlasů, nadměrné maštění pleti s výskytem akné, poruchy spánku či nadměrné přibírání. Největším problémem je ovšem snížená plodnost až neplodnost, a také inzulinová rezistence, která může vést k rozvoji diabetu 2. typu.

Léčba spočívá především ve změně životního stylu a ve zmírňování rizik a nepříjemných projevů, které s sebou PCOS přináší.

Spočívá například v užívání antidiabetik, která zlepšují účinek inzulinu, což přispívá ke snižování glykemie. U žen, které neplánují děti, se nasazuje hormonální léčba, nejčastěji v podobě hormonální antikoncepce, u těch, které po dětech naopak touží, je nutná hormonální stimulace vaječníků.

Nyní nová studie ukázala, že antimalarikum artemisinin, přírodní extrakt z pelyňku druhu Aremisia annua, by mohlo zmírňovat některé příznaky PCOS tím, že řeší hlavní příčinu tohoto syndromu.

Antimalarikum mírní příznaky PCOS

Výsledky studie, provedené čínskými vědci z Fudan University v Šanghaji, byly zveřejněny 14. června v časopise Science. Naznačují, že artemisinin a jeho deriváty významně zlepšily příznaky PCOS, zejména nepravidelné menstruační cykly, jak u lidských, tak zvířecích účastnic studie.

Tým zkoumal 19 žen, které se potýkaly s nepříjemnými příznaky PCOS včetně nepravidelné menstruace a nadměrné hladiny testosteronu. Dle ultrazvuku byly jejich vaječníky zvětšené a pokryté řadou cyst naplněných tekutinou, tak zvanými folikulárními cystami.

Zdroj: WikiCommons by Lukáš Mižoch

Následně vědci požádali tyto ženy, aby užívaly třikrát denně orálně derivát artemisininu po dobu tří měsíců. Slabou stránkou studie je, že neexistovala žádná kontrolní skupina, která by užívala placebo.

Léčba neměla žádné vedlejší účinky, a navíc vedla ke snížení hladin testosteronu u všech sledovaných žen. U většiny z nich klesly rovněž hladiny tak zvaného anti-Müllerian hormonu (AMH), kterého polycystické vaječníky tvoří příliš mnoho.

Díky tomu měly sledované ženy pravidelnější menstruaci i menší počet cyst na vaječnících.

Potenciální lék na PCOS?

Anna Benricková, fyzioložka na univerzitě ve švédském Göteborgu, která se studie neúčastnila, k tomu říká: „Zjištění naznačují, že artemisinin je potenciální účinnou léčbou PCOS.“ Studie nicméně podle ní zahrnovala pouze malou skupinu lidí a navíc není jasné, zda artemisinin zmírňuje i další příznaky PCOS, jako jsou metabolické poruchy.

Jak přesně artemisinin funguje zkoumali vědci na myších a krysách. Zjistili, že ve vaječnících těchto hlodavců štěpí tento lék enzym zvaný CP11A1, který je klíčový pro tvorbu androgenů. Tím zabraňuje jejich nadměrné produkci, která má na svědomí většinu negativních symptomů PCOS.

„Protože zvýšený testosteron je jedním z hlavních rysů a příčinou většiny symptomů a komorbidit souvisejících s PCOS, léčba zaměřená na snížení produkce androgenů je racionálním cílem,“ komentuje zjištění Benricková.

A dodává: „Artemisinin představuje slibný nový přístup ke snížení těchto androgenů.“ Pro komplexnější představu o fungování artemisininu je podle ní klíčové studium různých zvířecích modelů, stejně jako dcer myších matek léčených artemisininem, protože právě ty mají zvýšení riziko rozvoje tohoto onemocnění.

Je tak třeba zjistit, zda by snížením androgenů mohl artemisinin pomoci zabránit rozvoji PCOS u dalších generací.

Štítky:
Související články
Ptačí chřipka, která napadla několik stád skotu ve Spojených státech, zneklidnila jak vědce, tak chovatele, ale i širokou veřejnost. Čerstvý pokus, který se zaobíral možnostmi šíření choroby, přináší uklidňující informace. Vědcům se nepodařilo najít důkaz, že by se virus mohl šířit jako respirační infekce. Od chvíle, kdy vědci na začátku letošního roku identifikovali chřipku, kterou […]
Používání zvířat při vývoji a testování nových léků stojí za pokrokem v medicíně. Až poté, co se prokáže účinek u nich, totiž probíhají testy na lidech. Ve skutečnosti se ale pouze 5 % z léků testovaných na zvířatech dostane až k lidem. Navíc to trvá neúměrně dlouho. V čem tkví problém? Pokusy na zvířatech umožnily […]
Výsledky rozsáhlé klinické studie naznačují, že dvakrát ročně podávaný antivirový lék poskytuje mladým ženám úplnou ochranu před virem HIV. Ten způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, na kterou dosud zemřelo kolem 40 milionů lidí. Randomizovaná kontrolovaná studie s názvem Purpose 1 byla provedena v Ugandě a Jihoafrické republice. Badatelé testovali, zda injekční aplikace léku zvaného lenacapavir každých […]
Psychologie je jako tajemná džungle, plná pestrobarevných květů a pozoruhodných zvířat. Ale pozor! V jejích útrobách rozložili nedbalí lovci své pasti, a když se do hlubin vydáte, lehce můžete do jedné z nich spadnout. Těmito pastmi jsou rozmanité psychologické mýty, které se tváří jako hluboké a nezpochybnitelné pravdy o lidské psychice, ale často v nich bývá sotva to […]
V České republice je každoročně diagnostikováno více než 6 000 pacientů s rakovinou plic, více než 5 000 jich na zhoubný karcinom plic každý rok zemře. Tento typ rakoviny má relativně nízkou úspěšnost léčby, protože je často diagnostikován až v pokročilejších stádiích. Naděje na vyléčení by mohl zvýšit nový druh léčby. Zhoubný nádor plic či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz