Domů     Příroda
Příliv invazivních komárů do Evropy, máme se bát horečky dengue?
Komár tygrovaný, zdroj: Pixabay

Komáři tygrovaní, původem z jihovýchodní Asie, jsou přenašeči nebezpečných nemoci, jako je horečka dengue, žlutá zimnice či virus zika. Klimatické změny, zejména rostoucí teploty vzduchu, vytváří příhodné podmínky pro jejich šíření do Evropy..

S komárem tygrovaným (Aedes albopictus) je tak, podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), možné se již setkat v Rakousku, Bulharsku, Chorvatsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii, na Maltě, v Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku a Španělsku.

Jeho výskyt byl zaznamenán rovněž v Belgii, Nizozemsku či na Kypru, a dokonce i u nás a na východním Slovensku. „Změna klimatu vytváří příznivější podmínky pro invazivní komáry, kteří se šíří do dříve nezasažených oblastí a infikují více lidí nemocemi, jako je dengue,“ varuje ředitelka ECDC Andrea Ammonová.

Počty nakažených touto nebezpečnou infekcí tak neustále rostou. Zatímco za celé období mezi roky 2010 až 2021 bylo v rámci Evropské unie hlášeno jen 73 místně získaných případů horečky dengue, v roce 2022 už bylo hlášeno 71 lokálně nakažených a o rok později bylo takových výskytů dokonce 130. K symptomům nemoci, které se zpravidla objeví čtvrtý až desátý den po nákaze a přetrvávají dva až sedm dní, patří horečka, bolesti hlavy, bolest za očima, kožní vyrážka podobná spalničkám, nevolnost, zvracení a otoky žláz.

Jak se projevuje horečka dengue?

Nemoc provází tak silné bolesti svalů a kloubů, že postiženým připadá, jako by jim někdo lámal všechny kosti v těle. Proto se nemoci přezdívá „horečka lámající kosti“. Zatímco až 80 % lidí vykazuje jen mírné nebo žádné symptomy nemoci, u 5 % se může vyvinout život ohrožující forma nemoci.

Jedná se o hemoragickou horečku dengue, která způsobuje krvácení a snížení hladiny krevních destiček, případně o šokový syndrom dengue, jenž je příčinou nebezpečně nízkého krevního tlaku.

Zdroj: WikiCommons by United States Military

Od začátku tohoto roku bylo hlášeno na celém světě již 7,5 milionů případů horečky dengue, nejvíce v Brazílii, přičemž více než 3000 lidí na ni zemřelo. Na jihu Španělska byl první případ nákazy tímto virem hlášen již začátkem letošního března, což je důkazem toho, jak měnící se klima Evropy vytváří vhodné podmínky pro tyto komáry ještě před oficiálním počátkem jara.

Roste i počet obyvatel EU, kteří si horečku dengue přivezou jako „suvenýr z cest“.

Nepříjemný suvenýr z cest

V roce 2023 se při zahraničních cestách nakazilo horečkou dengue více než 4 900 Evropanů, což je nejvíce od roku 2008, kdy se tento ukazatel začal sledovat. V roce 2022 to bylo „jen“ 1572 importovaných případů horečky dengue.

U nás bylo v roce 2022 hlášeno 22 případů dengue, v roce 2023 se pak s nákazou z ciziny do České republiky vrátilo 79 občanů. Letos vzbuzují obavy olympijské hry v Paříži, u kterých se dá očekávat, že na ně dorazí značné množství lidí z rizikových oblastí.

Ve Francii se proto snaží zavádět programy na snížení tohoto rizika. Proti horečce dengue je možné se od května loňského roku i očkovat, a to dvěma dávkami v odstupu tří měsíců.

Další nebezpečí pak představuje komár tropický (Aedes aegypti), přenášející žlutou zimnici, stejně jako horečku dengue či virus zika. Tento komár se usadil na Kypru a potenciál jeho šíření do dalších částí Evropy je více než znepokojivý.

Již dříve se na území jižní Evropy vyskytoval, ale v polovině 20. století vymizel. Nedávno však osídlil ostrov Madeira a části jižního Ruska a Gruzie. Po překonání nákazy horečkou dengue je člověk proti danému sérotypu dengue imunní, ovšem existují čtyři a platí, že po prodělání nemoci mívá nákaza jinou její variantou závažnější průběh.

Štítky:
Související články
Naše vědomosti o migraci ptáků se posunuly od Aristotelových představ o tom, že se v zimním období rehci mění na červenky, nebo že hibernují, k poznání o migraci ptáků a jejím principu. K behaviorální vědě o migracích se tak postupně přidala molekulární biologie i kvantová fyzika. V posledních letech dokážeme mnohem přesněji určit délky tras a dob trvání cest […]
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však mohou způsobovat nebezpečná onemocnění, a navíc jsou stále častěji rezistentní vůči antibiotikům. K vývoji nových léků by nás mohly inspirovat gorily… E.coli produkuje řadu látek, které brání […]
Vlastně je to hned několik různých signálů. Jedna jediná aromatická látka funguje jako rozpoznávací znamení pro řadu organismů včetně člověka. A v biotechnologii by se dala využít i pro sledování případné kontaminace pitné vody. Stačí, aby venku lehce sprchlo a krajinou se začne šířit podmanivě krásná vůně vlhké půdy. Patrně není člověka, který by ji nevdechoval […]
Lední medvěd jako trosečník na malé kře je smutným symbolem oteplování klimatu. Jeho situace nemá řešení. Nemá se kam vypravit za lepšími podmínkami pro život, jeho svět zmizí. A tak se musí přizpůsobit – zmenšením.   Zmenšení tělesných proporcí je poměrně účinný způsob, jak obstát ve stále teplejším klimatu. Má to prosté fyzikální vysvětlení: Čím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz