Bílá mouka je základní surovinou mnoha potravin, které konzumujeme každý den, ať už s jedná o chléb, těstoviny, pečivo, dorty a další. Je to tak ale správně? Přestože je klasická bílá mouka tak „populární“ přísadou, její vliv na naše tělo může být až překvapivě negativní, zvlášť pokud její produkty konzumujeme každý den.
Pojďme se společně podívat na to, proč není bílá mouka vhodná pro naše tělo a zdraví, a jaké alternativy jsou pro nás lepší.
Proč není bílá mouka vhodná pro naše tělo?
1.) Nízký obsah živin: Bílá mouka je vysoce rafinovaná a během procesu mletí přichází o většinu svých živin. Při výrobě se odstraní klíček a otruby obsahující většinu cenných vitamínů, minerálů a vlákninu.
Zůstane pouze škrobová část zrna, jenž je bohatá na sacharidy, ale chudá na ostatní živiny.
2.) Vysoký glykemický index: Bílá mouka má vysoký glykemický index. Díky tomu může docházet k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Důsledkem mohou být k náhlé výkyvy energie a zvýšené riziko vzniku inzulinové rezistence.
3.) Přispívá k obezitě: Častý příjem potravin s vysokým obsahem bílé mouky může vést k přibírání na váze. Příčinou je vysoký kalorický obsah způsobený složením a samotnou přípravou mouky.
Současně snížený obsah vlákniny způsobuje, že se po konzumaci těchto potravin necítíme dlouho sytí.
4.) Zánětlivé účinky: Nadměrná konzumace bílé mouky může přispívat k zánětlivým procesům v těle. Ty mohou následně způsobit řadu chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, artritida nebo některé druhy rakoviny.
Alternativy bílé mouky
Pokud občas sníte bílý rohlík, chleba nebo jinou běžnou potravinu s obsahem bílé mouka, ale nejedná se o hlavní pilíř vaší každodenní stravy, není se třeba nijak stresovat. Říká se, že neexistují nezdravé potraviny, ale jenom jejich nezdravé množství.
Problémem bílé mouky je však její častý výskyt ve většině běžných potravin, a díky tomu lidé často toto „zdravé množství“ nedodržují.
Existuje však mnoho zdravějších alternativ k bílé mouce, které můžeme začlenit do své stravy. Pojďme se společně podívat na pár příkladů:
Pistáciová mouka
Mouka z pistácií je vyrobená z jemně mletých pistácií a je výbornou alternativou k bílé mouce. Je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu.
Díky vysokému obsahu mono- a polynenasycených tuků podporuje zdraví našeho srdce. Mimo jiné také obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, draslík a antioxidanty podporující celkové zdraví a vitalitu.
Mandlová mouka
Další skvělou a velmi populární volbou je mouka mandlová. Stejně jako samotné mandle v ní najdeme mnoho bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Obsahuje také vitamín E, který je silným antioxidantem. Naopak neobsahuje lepek tudíž je ideální pro bezlepkovou dietu.
Kokosová mouka
Vysušením a namletím dužiny kokosového ořechu získáte další zdravou alternativu – kokosovou mouku. Oceníte jí především kvůli vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a v neposlední řadě zdravých tuků. Stejně jako mandlová je i kokosová mouka vhodná do bezlepkové diety.
Ovesná mouka
Ovesná mouka je vyrobená z jemně mletých ovesných vloček. Oceníte její bohatost na vlákninu, zejména na beta-glukany, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a podporují zdraví srdce. Díky nízkému glykemickému indexu nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny glukózy v krvi.
Jak začlenit alternativní mouky do své stravy?
Začlenit tyto alternativní mouky do své stravy není složité. Zde je několik tipů:
– Pečení: Většinu těchto mouk můžeme použít při pečení chleba, koláčů, muffinů a dalšího pečiva. Nebojte se při pečení ani experimentovat a zkusit použít několik mouk zároveň. Netradiční směsi a kombinace dokáží vykouzlit zajímavé chutě.
– Zahušťování: Alternativní mouky lze použít také k zahušťování polévek, omáček a jídel. Například kokosová mouka je výborná pro zahušťování díky své absorpční schopnosti.
– Snídaně: Přidejte lžíci mandlové nebo pistáciové mouky do svého ranního smoothie nebo ovesné kaše pro zvýšení nutriční hodnoty vaší snídaňové varianty.
– Bezlepkové recepty: Pokud máte celiakii nebo jste citliví na lepek, použijte bezlepkové mouky (např. mandlovou nebo kokosovou).