Domů     Objevy
Jednička mezi 30 miliony. Roman Pavela z VÚRV patří mezi nejlepší vědce na světě
Jan Zelenka 6.6.2024
Doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D, foto: VÚRV

Docent Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., a náš stálý spolupracovník, byl kalifornskou společností ScholarGPS zařazen do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců. Data ScholarGPS jsou založena na celoživotní nebo předchozí pětileté aktivitě dané osobnosti, s přihlédnutím ke kvalitě publikací a citacím, bez autocitací.

Roman Pavela tak patří mezi 0,05 % nejlepších vědců na světě. V oboru „Industrial crop“ je celosvětovou jedničkou, v oboru „Environmentally friendly“ obsadil skvělé 20. místo.

Jsme pyšní a rádi, že plodné publikační výsledky a kvalita práce docenta Pavely byly oceněny,“ těší RNDr. Mikuláše Madarase, ředitele Výzkumného ústavu rostlinné výroby. „Na práci našich výzkumníků jsme hrdí.

I přes nelehké podmínky se nám opakovaně daří uspět v mezinárodní vědecké komunitě, z laboratoří přenášet výsledky do praxe a vědecké poznatky popularizovat.“.

Publikace a citace. graf: ScholarGPS

200 milionů publikací a miliardy citací

Titul Highly Ranked Scholars je udělován výzkumníkům za výjimečný výkon v jejich oborech, společnost zhodnotila pomocí umělé inteligence více než 200 milionů publikací s 3 miliardami citací od více než 30 milionů vědců z 55 tisíc institucí.

Doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D., patří mezi mezinárodně uznávané vědce v oblasti výzkumu rostlinných biologicky aktivních látek. Výzkumnému ústavu rostlinné výroby, kde pracuje, se daří získané poznatky implementovat do praxe v podobě mnoha výrobků celospolečenské relevance.

Index Romana Pavely, graf: ScholarGPS

Na vrcholu žebříčků vysoce citovaných vědců se Roman Pavela objevuje pravidelně. Je rovněž nositelem ocenění Česká hlava (2013) za vývoj environmentálně bezpečných přípravků na ochranu rostlin nebo Zlatý klas (2x 2021 a 2023) za adaptogenní nápoje Erebos a ImmuRelax a sirup Růžový květ, při jehož vývoji byl nově objevený proces konzervace zastudena nazván na jeho počest pavelace.

Kromě hodnotných vědeckých výsledků patří doc. Pavela i mezi osobnosti vědy, které se snaží výzkum popularizovat a přiblížit jej pokud možno co nejširší veřejnosti. Popularizuje především využívání bylin v potravinářství a v prevenci různých onemocnění.

Propaguje rovněž dlouhodobě oblast vědy, která bývala mediálně opomíjena, a to odvětví praktického využití rostlinných biologicky aktivních látek v podobě přípravků na ochranu rostlin a jejich skloubení s ekologickými principy pěstování.

Související články
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
Psychologie je jako tajemná džungle, plná pestrobarevných květů a pozoruhodných zvířat. Ale pozor! V jejích útrobách rozložili nedbalí lovci své pasti, a když se do hlubin vydáte, lehce můžete do jedné z nich spadnout. Těmito pastmi jsou rozmanité psychologické mýty, které se tváří jako hluboké a nezpochybnitelné pravdy o lidské psychice, ale často v nich bývá sotva to […]
Potvrzeno! Ze studie založené na pozorování dvou sloních stád ve volné přírodě v Keni nedávno vyplynulo, že i sloni se navzájem dokážou „oslovovat“ individuálními jmény. Až dosud přitom byla tato schopnost přisuzována pouze dvěma druhům zvířat – delfínům a papouškům. Největší žijící suchozemští savci „nejenže používají specifickou vokalizaci pro každého jedince, ale také rozeznávají a […]
Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), financovaná Evropskou komisí, zveřejnila data o teplotě ve světě. A není to hezké čtení. Květen 2024 byl celosvětově nejteplejším květnem v historii měření, s globální průměrnou teplotou vzduchu při zemském povrchu o 0,65 °C vyšší, než je průměr z let 1991–2020. To představuje už 12 po sobě jdoucích měsíců, […]
Vědci z americké Purdue University nyní zveřejnili informaci, že kancelářské budovy chrlí do svého okolí tzv. těkavé organické sloučeniny neboli VOC. Ty jsou známé tím, že mohou poškozovat nejen lidské zdraví, ale také ozonovou vrstvu… V rámci výzkumu byla provedena přímá měření toho, jak vypadá výměna znečišťujících látek mezi budovou a jejím okolím, přičemž byly […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz